В ООН відреагували на відкриття мосту через Керченську протоку

24 грудня 08:56

Представник ООН назвав будівництво мосту грубим порушенням Статуту.

 

Організація Об'єднаних Націй засудила будівництво Кримського (Керченського) мосту і назвала його грубим порушенням Статуту ООН. В організації також наполягли на дотриманні резолюції про суверенітет та територіальну цілісність України. Про це повідомив представник України в ООН Олег Ніколенко в понеділок, 23 грудня.

"Маємо реакцію Генерального секретаря ООН на відкриття залізничного руху через "кримський міст": мають дотримуватися резолюції про суверенітет та територіальну цілісність України", - написав він у Facebook.

Ніколенко також нагадав, що резолюції Генеральної Асамблеї засуджують будівництво мосту як грубе порушення Статуту ООН, а також застерігають російських посадовців від неузгоджених візитів на Кримський півострів.

"Паралельно здійснили демарш перед головами Радбезу та Генасамблеї. Протиправні дії Російської Федерації на тимчасово окупованій території України не мають залишатися без відповіді міжнародної спільноти", - резюмував представник України в ООН.

Читайте також: Фінляндія висловила своє ставлення до запуску залізничного сполучення Керченським мостом

Нагадаємо, 15 травня в анексованому Криму відбулося офіційне відкриття автомобільної частини моста через Керченську протоку, на яке прибув президент РФ Володимир Путін. Міст протяжністю 19 кілометрів з'єднує окупований український півострів і Краснодарський край. Вартість його будівництва склала 6,9 мільярда рублів.

У США, Канаді та Євросоюзі засудили будівництво мосту, назвавши його порушенням державного суверенітету України. Протест висловили МЗС України і президент Петро Порошенко, які нагадали про судові позови проти РФ у зв'язку з незаконним будівництвом в акваторії Азовського моря.

Будівництво мосту не принесло окупантам нічого доброго; так, 21 листопада 2018 року МінТОТ України повідомив, що міст звели на нестійких та сейсмонебезпечних ділянках, через що він потроху зміщується та незабаром може зруйнуватися. А нещодавно, 31 січня, стало відомо, що під загрозою єдиний автомобільний під'їзд до мосту - недбалі дії будівельної організації призвели до того, що автодорога до мосту опинилася у аварійному стані.

Детальніше про відкриття Керченського (Кримського) мосту, а також про реакцію на цю подію України та світової громадськості, читайте в матеріалі ZN.UA "Приклад безрозсудного поведінки РФ: як в Україні і світі реагували на відкриття Керченського мосту".