В Одеському аеропорту знайшли підслуховуючі пристрої відразу в 50 місцях

31 травня 05:02

Спецслужби виявили витік службової та приватної інформації в Одеському аеропорту. Запис вівся з понад 50 пристроїв.

 

Безпрецедентний шпигунський скандал вибухнув в Одеському аеропорту: тут виявили встановлені в усіх основних точках пристрої для спостереження і запису всього, що відбувалося на території. Все це тривало досить довгий час.

Співробітники обласної прокуратури разом зі слідчими оперативних підрозділів Управління Служби безпеки в області викрили протиправний канал витоку приватної та службової інформації в Одеському аеропорту.

Про це повідомляє прокуратура Одеської області, передає Українська правда.

"Як з'ясували правоохоронні відомства, співробітники фірми, які повинні були забезпечувати програмування і обслуговування техніки, насправді могли "записувати" всю внутрішню службову життя стратегічного об'єкта інфраструктури", - йдеться в повідомленні.

Як зазначають у прокуратурі, "прослушка" працювала в той час, як серед основних завдань, поставлених перед підприємством, повинен був стати у пріоритеті захист інформаційних систем і експлуатація камер відеоспостереження.

"За даними слідства фірма організувала тривале спостереження і запис з більш ніж 50 пристроїв інформації щодо службових, господарських питань діяльності об'єкта будівництва нової злітної смуги", - розповідають у відомстві.

Серед них - можливість несанкціонованого доступу до камер спостереження в робочих кабінетах прикордонників, митній зоні, функціонування каси, бухгалтерії, приміщень для особистого догляду, кабінетів співробітників міжнародного аеропорту.

Крім того, наголошується, що представники підприємства мали протиправний доступ до камер залу офіційних делегацій, де перебували офіційні представники України та іноземних держав.

Правоохоронні органи перевіряють дані про витік і торгівлю приватними даними з Одеського аеропорту.

Проводяться обшуки в адміністративних і службових приміщеннях аеропорту, кабінетах підприємства, приміщеннях співробітників цієї фірми.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні триває.



Незаконне придбання, збут або використання спеціальних технічних засобів для отримання інформації є тяжким злочином, за вчинення якого Закон передбачає до 7 років позбавлення волі (ч. 2 ст. 359 КК).

Нагадаємо, що 19 вересня у САП заявили про те, що у внутрішньому дворі були виявлені незаконно встановлені засоби негласного зняття інформації працівниками НАБУ. А поруч з будівлею - виявлено автомобіль FORD, в якому знаходилися працівники Бюро, здійснюючи оперативно-технічні заходи. Авто заблокували працівники Нацполіції та УДО для проведення слідчих й процесуальних дій.

У свою чергу, в НАБУ заявили, що співробітники Бюро не намагалися встановити обладнання для прослуховування кабінету керівника САП Назара Холодницького.