В Одесі розпочалась акція за відставку керівників обласної прокуратури та поліції

26 листопада 22:18

Організатори оголосили акцію безстроковою.

 

Під будівлею Прокуратури Одеської області в неділю ввечері, 26 листопада, стартувала акція протесту. Її учасники вимагають відставки прокурора області Олега Жученко, начальника обласної поліції Дмитра Головіна і припинення кримінального переслідування громадських активістів Сергія Стерненка, Дем'яна Ганула та Ігоря Різуна, які брали участь в акції проти забудови Літнього театру в Одеському міському саду, передає "Радіо Свобода".

На місці перебувають близько сотні людей, які принесли фотографії заарештованих з написами "Вони врятували Літній театр, а влада кинула їх за ґрати". Учасники акції обклеїли листівками підігнаний під будівлю прокуратури трейлер, вікна, двері та стіни будівлі.

На місце акції доставили металеві бочки і дрова для зігріву учасників акції.

Організатори акції заявили про її безстроковий характер.

Як повідомлялося, 25 листопада Приморський суд Одеси заарештував активіста Сергія Стерненка на 60 днів альтернативою внесення більше 600 тисяч гривень застави за підозрою в участі в масових заворушеннях у Міському саду. Днем раніше без права внесення застави був заарештований Дем'ян Ганул, якого слідство назвав організатором заворушень.

Голова Одеської ОДА Максим Степанов висловив готовність внести застава за Стерненко, небайдужі громадяни організували збір коштів за внесення застави.

18 листопада в Літньому саду в Міському саду Одеси почалася акція протесту проти його забудови компанією, яку активісти вважають близькою до мера міста Геннадія Труханова.

Під час бійки активістів з правоохоронцями начальник обласної поліції Дмитро Головін отримав травму голови. Слідство висунуло Стерненку підозру в нанесенні травм Головіну, однак не змогло надати доказів, що це саме він кинув камінь. Під час суду прокуратура наполягала на обранні активістам максимально жорсткого запобіжного заходу, стверджуючи, що вони "являють суспільну небезпеку".

За фактом сутичок між активістами і поліцією в Одесі відкрито кримінальні провадження за ч. 4 ст. 296 (хуліганство) та ст. 345 (погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу) Кримінального кодексу України.