В Обухові на Київщині протоколи про результати голосування заповнювали у кафе

24 липня 10:26

Поліція відкрила кримінальне провадження.

 

У місті Обухів Київської області слідчі місцевого відділу поліції відкрили справу за фактом фальсифікації виборчих документів, оскільки протоколи дільничної виборчої комісії про підрахунок голосів виборців складали в кафе будинку культури міста Обухів.

Про правопорушення повідомили представники громадянської мережі "ОПОРА". На місце події одразу прибула слідчо-оперативна група.

"Встановлено, що близько 18-години голова однієї з дільничних виборчих комісій разом з секретарем складали протоколи дільничної виборчої комісії про підрахунок голосів виборців по багатомандатному виборчому окрузі не на засіданні виборчої комісії, де передбачено чинним законодавством, а в приміщенні кафе будинку культури міста Обухів", - повідомили в обласному управління поліції.

Поліція на місці задокументувала порушення законодавства працівниками виборчої комісії та вилучила у них у якості речових доказів протоколи підрахунку голосів.

"У рамках кримінального провадження, відкритого за ч. 3 ст. 158 ККУ триває слідство. Стаття передбачає ув'язнення від п'яти до семи років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від одного до трьох років", - додали у Нацполіції.

Нагадаємо, 21 липня в Україні відбулися дострокові вибори у Верховну Раду. Центральна виборча комісія повинна оголосити результати голосування протягом 15 днів з дня волевиявлення, тобто не пізніше 5 серпня. До 10 серпня підсумки виборів оголосять офіційно.

Зазначимо, що за даними підрахунку 8,95% електронних протоколів у багатомандатному окрузі партія "Слуга народу" набрала 43.14%, "Опозиційна платформа – За життя" – 13,02%, за "Батьківщину" проголосували 8.18% громадян, "Європейська солідарність" підтримали 8.12% та партію "Голос" 5.84% українців.

Згідно з Конституцією, новообрана Верховна Рада повинна зібратися на своє перше засідання протягом 30 днів з моменту оприлюднення результатів виборів. Останній можливий день, коли повинен зібратися на засідання новий парламент – 9 вересня 2019 року.