В ОБСЄ вказали на відповідальних за включення до складу місії шпигуна-ГРУшника

29 жовтня 14:57

Заступник голови спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Олександр Хуг сподівається, що випадок зі шпигуном не вплине на загальне ставлення до ОБСЄ.

 

В ОБСЄ заявляють, що відповідальність за спостерігачів несуть країни, які делегували кандидатів у місію, про це повідомив заступник голови спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Олександр Хуг, відповідаючи на брифінгу на питання, яким чином у складі місії виявився російський шпигун-ГРУшник Максим Удовиченко.

Раніше ЗМІ повідомляли про те, що спостерігач спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Сєвєродонецьку (Луганська область), який за свою поведінку був відсторонений від роботи, виявився співробітником Головного розвідувального управління Генштабу Збройних сил Росії.

За словами Хуга, система підбору кадрів в місії відповідає стандартам національних організацій", спеціальних перевірок не проводиться. "Відповідальність за підбір кандидатів лягає на країни, які пропонують нам кандидатів", - говорить Хуг.

Він додав, що після того, як місія дізналася про ситуацію з Удовиченко, той був відкликаний з Києва і протягом 24 годин і відрахований зі складу місії. "Ми сподіваємося, що цей ганебний випадок, який стався в Сєвєродонецьку, не вплине на загальне ставлення до ОБСЄ", - підкреслив Хуг.

Раніше журналістка ТСН Ганна Бока повідомила, як один із членів місії у вільний від патрулювання час проводив ще і пропаганду за "русский мир" городянам на Луганщині. Потім виявилося, що людина не тільки член місії, але і спецназівець Головного розвідуправління РФ. Однак спочатку на камеру він зізнавався в любові до України. А вже пізніше погрожував журналістам за зйомку.

Посзже повідомлялося, що спеціальна моніторингова місія ОБСЄ в Україні звільнила свого співробітника, який працював у Сєвєродонецьку Донецької області, через порушення кодексу поведінки організації. Але тоді зазначалося, що місія прийняла такі заходи, оскільки поведінка зазначеного спостерігача, ймовірно, під дією алкоголю, було явним порушенням Кодексу поведінки ОБСЄ.