В ОБСЄ висловили надію на звільнення заручників після зустрічі "Нормандської четвірки"

16 травня 23:12

Представник Росії Гризлов заявив про можливість обміну 20 заручників на 157 засуджених бойовиків. Утримуваних в РФ політв'язнів росіяни звільняти не хочуть.

 

Спецпредставник ОБСЄ в Тристоронньої контактної групи Мартін Сайдік стримано оцінив результати переговорів про обміні українських заручників на бойовиків угруповань ОРДЛО і висловив надію, що процес прискориться після зустрічі глав держав "Нормандської четвірки".

"Формула обміну – це питання переговорів. І такі цифри є, але від мене ви їх не почуєте. Вони обговорюють ці питання дуже докладно, і якщо будуть зустрічі на рівні "Нормандського формату", сподіваємося, що там буде прогрес саме з цього питання", - заявив Сайдік журналістам за підсумками чергового раунду переговорів у Мінську в середу, 16 травня.

Представник Росії в ТКГ Борис Гризлов, у свою чергу, заявив про наявність умов для обміну 157 засуджених в Україні бойовиків на 20 заручників, яких утримують в ОРДЛО.

Перший віце-спікер Верховної Ради, представник України в ТКГ Ірина Геращенко вказала на відсутність прогресу в переговорах. РФ ігнорує пропозиції обміняти 23 засуджених росіян на українських політв'язнів і блокує переговори про звільнення заручників і пошук зниклих безвісти.

Українська сторона висловила готовність обміняти 23 громадян Росії, засуджених за злочини проти територіальної цілісності України, в обмін на звільнення українців, яких незаконно утримують в РФ, ще на початку квітня. Однак російська сторона досі не відреагувала на цю пропозицію.

Нагадаємо, що 27 грудня на КПВВ "Майорське" у районі Горлівки Донецької області відбувся обмін утримуваними особами. Внаслідок обміну з полону угруповань ОРДЛО були звільнені 73 українці в обмін на 233 бойовиків, засуджених і помилуваних Україні.