В НАТО на 100% впевнені, що російська армія воює в Україні

10 вересня 09:27

НАТО радить Росії не вступати в нову "гонку озброєнь", а співпрацювати з Альянсом.

 

Росія безпосередньо причетна до дестабілізації обстановки в Україні, а армія РФ воює на українській території.

Про це генсек Альянсу Андерс Фог Расмуссен заявив в інтерв'ю російському виданню "Комерсант".

"Ми стали свідками агресії щодо України з боку Росії. Росія атакує Україну. Росія незаконно анексувала Крим", - сказав він, зазначивши, що в сформованій ситуації деякі члени НАТО дійсно відчувають занепокоєння з приводу своєї власної безпеки, так як РФ оголосила про своє право втручатися в справи інших держав для захисту інтересів російськомовних меншин.

"Подібні заяви не можуть не викликати занепокоєння у членів Альянсу, насамперед у країн Балтії", - зазначив Расмуссен.

Реагуючи на репліку кореспондента видання про те, що "влада Росії неодноразово заявляла, що збройні сили країни безпосередньо не замішані в українському конфлікті і що мова йде тільки про добровольців", генсек сказав: "У нас є багато підстав вважати, що Росія безпосередньо причетна до дестабілізації ситуації в Україні. Ми ж бачили, що російські громадяни були захоплені на території України. Так що я думаю, що ми абсолютно очевидно є свідками російського втручання в Україні".

За його словами, цьому є численні підтвердження.

"Наші військові органи опублікували супутникові знімки, на яких чітко видно, що російські збройні сили перебувають на території України", - зазначив глава НАТО, додавши, що на 100% впевнений, що російська армія воює в на Донбасі.

У той же час він підкреслив, що не вважає Росію безпосередньою загрозою для безпеки країн-членів Альянсу.

"Це тому, що у нас дуже сильна колективна оборона. Росія і будь-який інший потенційний агресор знають, що напад на одного з членів НАТО буде вважатися нападом на весь блок. Думаю, що це робить дуже сильний ефект стримування", - сказав він.

Нагадаємо, минулого тижня на саміті в Уельсі країни НАТО домовилися збільшити витрати на оборону. Разом з тим, низка західних ЗМІ вважають, що НАТО може і не наважитися заступитися за країни Балтії або Польщу, які вже почали нервувати через агресії Росії проти України. !zn