У Криму почали збір допомоги дітям заарештованих кримськотатарських активістів

28 березня 23:19

Російські окупанти за один ранок позбавили батьківської опіки 55 дітей.

 

Кримський журналіст Шевкет Наматуллаєв ініціював збір коштів для допомоги дітям кримськотатарських активістів, заарештованих в окупованому Криму за сфабрикованими звинуваченнями.

"Після вчорашньої ранкової облави окупаційних силовиків на кримських татар, 55 дітей залишилися без батьків!.. Тепер в Криму дітей у сім'ях політв'язнів, яким потрібна наша допомога за відсутності їх батьків, стало 116 + 55 = 171 ", - повідомив глава Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат від" Блоку Петра Порошенко "Рефат Чубаров на своїй сторінці в Facebook в четвер, 28 березня.

Політик закликав небайдужих громадян підтримати цю ініціативу і не залишити без допомоги дітей, яких російські окупанти позбавили батьківської опіки.

"Давайте ж виявимо солідарність з кримськими татарами, які продовжують боротися проти російської окупації Криму", - підсумував Чубаров.

Допомогою дітям кримськотатарських політв'язнів займається фонд "Бізім балалар".

Нагадаємо, близько 6:00 ранку в середу, 27 березня, співробітники ФСБ РФ і Росгвардії прийшли з обшуками до будинків 25 кримських татар в анексованому Криму. Більшість обшуків проводилася в окупованому Сімферополі, у межах фабрикованою російськими окупантами "справи Хізб ут-Тахрір".

Російські силовики затримали 20 кримських татар, переважно активістів, цивільних діячів, блогерів і журналістів. Вранці 28 березня у російському Ростові-на-Дону затримали ще трьох, членів правозахисної групи "Кримська солідарність". Усіх затриманих заарештували до 15 травня. Їм інкримінують створення терористичної організації і участь в ній.

Національна поліція України відкрила проти співробітників ФСБ і Росгвардії кримінальну справу за ч.2 статті 162 Кримінального кодексу ​​України - порушення недоторканності житла. Їм загрожує до п'яти років позбавлення волі.

Міністерство закордонних справ України рішуче засудило масові обшуки й затримання кримських татар в анексованому Криму та закликало міжнародне співтовариство відреагувати на них. Позицію України підтримав Європейський Союз.

Україна також повідомила ООН і ПАРЄ про новий виток репресії на окупованому півострові.

Тим часом Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні продовжує фіксувати порушення в Криму і констатує, що жодного поліпшення за останні місяці на окупованому півострові не відбулося. Докладніше читайте в матеріалі Тетяни Курманової "Права людини в Криму: без змін" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".