В ІМІ назвали кількість порушень свободи слова за перше півріччя

04 липня 18:49

Цьогоріч трохи менше, ніж за аналогічний період 2018-го, повідомили в Інституті масової інформації.

 

В Україні за перше півріччя року зафіксовано 116 випадків порушень свободи слова, переважно фізичної агресії. Протягом аналогічного періоду минулого року таких порушень було дещо більше – 126. Про це свідчать результати дослідження Інституту масової інформації (ІМІ) "Барометр свободи слова".

Так, вперше за останні три роки експерти ІМІ зафіксували випадок убивства журналіста. Як повідомлялося, у червні помер журналіст із Черкас Вадим Комаров, на якого напали на початку травня. Слідство має три основні робочі версії: професійна діяльність Комарова, сварка з невстановленою особою, вбивство з корисливих мотивів.

Найбільшу кількість порушень зафіксували у категоріях:

- перешкоджання законній журналістській діяльності – 56;

- погрози – 15;

- побиття – 9.

Інститут масової інформації також зафіксував сім випадків обмеження доступу до публічної інформації, шість випадків кібератак, по чотири випадки пошкодження майна журналістів та юридичного тиску, по три випадки стеження за журналістами, цензури, судових позовів та нападів на офіси ЗМІ. Протягом звітного періоду один раз відбулися обшуки та один раз було застосовано політичний тиск.

Журналістські права переважно порушували приватні особи, представники правоохоронних органів, місцевої та судової влади, депутати, члени виборчих комісій.

В ІМІ нагадали про напад на телеоператора Вадима Макарюка у Харкові, унаслідок якого він потрапив до реанімації. Слідчими було відкрито кримінальні провадження за ч. 2 ст. 345-1 (Погроза або насильство щодо журналіста) і ч. 1. ст. 171 (Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів).

Також було зафіксовано випадок цензури з боку менеджменту телеканалу ZIK, який придбав соратник проросійського політика Віктора Медведчука Тарас Козак. На знак протесту більшість журналістів залишили цей канал. Керівництво держави і СБУ закликали запобігти використанню телеканалів для просування прокремлівської пропаганди.

Загалом порушення свободи слова сталися у 23 регіонах України, найбільше (37 випадків) на Київщині.

Нагадаємо, що Україна посіла 102 місце, на одну позначку нижче порівняно з показником минулого року, в індексі свободи ЗМІ від міжнародної організації захисту прав людини "Репортери без кордонів". Правозахисники вважають, що найбільшою проблемою в Україні є стеження чи перешкоджання в роботі журналістів-розслідувачів із застосуванням насильства.