В Білій Церкві хочуть збудувати найбільший в Україні індустріальний парк

28 травня 08:03

Експерти визначили кілька перспективних напрямів розвитку міста.

 

В середу, 27 травня, у Білій Церкві відбулася перша міжнародна конференція "Біла Церква. Завтра. Перспективи соціально-економічного розвитку міста". У ній взяли участь експерти з Польщі, Латвії, Грузії, українські фахівці, представники бізнес-еліти та місцевої громадськості, а організатором конференції виступила громадська ініціатива "Біла Церква. Завтра".

Метою заходу була розробка стратегії розвитку, яка дозволила б колишньому промисловому центру Київщини суттєво поліпшити своє соціально-економічне становище. За даними дослідження ДП "Укрпромзовнішекспертиза", проведеному на замовлення організаторів заходу, сьогодні практично всю промисловість у місті зупинено або зменшено обсяги виробництва, а близько 20 тисяч мешканців змушені виїздити на заробітки до Києва та інших міст.

На конференції було визначено кілька перспективних напрямів розвитку міста, сред яких будівництво на території міста індустріального парку.

"Біла Церква розташована у місцевості, де за вдалого збігу обставин і позитивного економічного розвитку країни розвиватиметься сільське господарство", – зазначив керівник громадської ініціативи "Біла Церква. Завтра" Костянтин Єфименко.

"Наше місто розташоване в центрі регіону, оточеного значною кількістю агрохолдингів і фермерських господарств. Одним із найважливіших питань у роботі агропромислового комплексу є поліпшення технічного забезпечення сільськогосподарського виробництва, проведення своєчасного і якісного ремонту наявної в господарствах техніки, а також виробництво нової. Відповідно, тут мають з'явитися промислові підприємства з випуску нової сільськогосподарської техніки та ремонту використаної. У нас є всі передумови для того, аби збудувати в Білій Церкві найбільший в Україні індустріальний парк, що забезпечуватиме довколишніх сільгоспвиробників необхідною технікою, промисловими товарами та обладнанням, а також займатиметься переробкою сільгосппродукції, яку вони виробляють", - додав він.

Крім того Єфименко визначив три кластери майбутнього індустріального парку – глибинна переробка зернових, машинобудування, товари широкого вжитку, спрямовані на Київ.

На думку фахівців, будівництво такого індустріального парку в Білій Церкві дозволить не лише повернути місту втрачені виробничі потужності, а й використати колосальний людський потенціал. Адже у місті все ще живе багато мешканців, орієнтованих на виробництво, освічених, які мають необхідну кваліфікацію. Окрім того, тут розташований і свій спеціалізований виш – Білоцерківський національний аграрний університет. Отже, одночасно можна буде вирішити і проблему отримання вищої освіти й працевлаштування молодих фахівців.

"Білоцерківська сільгосппродукція має стати всеукраїнським і, можливо, міжнародним брендом", – переконаний Єфименко.