Утримуваним в ОРДЛО українським військовим влаштовують "виїзні катування" в РФ – Грицак

25 червня 17:05

Українська спецслужба зафіксувала численні випадки таких катувань і встановила особи більшості катів.

 

Бойовики російсько-окупаційних військ вивозять незаконно затриманих військовослужбовців Збройних сил України на територію РФ для проведення допитів із застосуванням тортур, розповів під час брифінгу голова Служби безпеки України Василь Грицак. Працівники української спецслужби задокументували числені факти таких "вояжів".

"У нас задокументовано дуже багато фактів, коли катування відбувалися на території Російської Федерації. Тобто, наших полонених бійців перевозили в Росію, де під керівництвом працівників спецслужб, як правило ФСБ, допитували, жорстоко катували, а потім повертали назад в Донбас",- розповів він.

За словами Грицака, СБУ ідентифікувала більшість катів, які застосовували тортури до українських військових. "Я переконаний, що прийде час, і ми притягнемо їх до кримінальної відповідальності", - додав очільник СБУ, виступаючі на заході, присвяченому Міжнародному дню підтримки жертв катувань.

Як розповів у інтерв'ю DT.UA дослідник і документатор воєнних злочинів ГО Truth Hounds Роман Авраменко, найбільш поширеним методом тортур бойовиків ОРДЛО щодо полонених було використання електричного струму.

Дроти від польового армійського телефону під'єднували до язика та геніталій і ставили питання. Якщо відповідь не подобалася катувальникам, вони вмикали струм. Це вони називали "дзвінком Путіну".

Детальніше про тортури на окупованих територіях читайте у матеріалі Тетяни Курманової ""Дзвінок Путіну" – струм до язика і геніталій" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".