Уряд планує провести перепис населення анексованого Криму за допомогою супутника

13 лютого 13:05

Зазначимо, що електронний перепис населення на підконтрольні українській владі території, соціологи розкритикували.

 

Уряд розглядає можливість провести перепис населення в анексованому Криму за допомогою супутникової зйомки, повідомив міністр Кабінету міністрів України Дмитро Дубілет в ефірі "UA: українське радіо". За його словами із таким переписом Україні допоможуть представники ООН.

"Ми якраз вчора зустрічалися з представниками ООН, які будуть допомагати нам з проєктом супутникової зйомки, який є дуже складним. Схожий проєкт проводили в Афганістані, де значна частина території теж не контролюється владою. Вони намагались через супутникові зйомки та інші шари інформації зрозуміти приблизну кількість населення. Але поки що я не можу сказати, наскільки точно можна оцінити через супутники чи якісь інші інструменти кількість населення в Криму та на окупованих територіях", - заявив Дубілет.

Нагадаємо, 15 січня 2020 року Дмитро Дубілет заявив про завершення електронного перепису населення. Пробний перепис в Україні проводився з 1 по 26 грудня 2019 року.

За словами Дубілета, в уряді поки що точаться дискусії, чи потрібно цьогоріч проводити традиційний перепис населення. На думку самого міністра Кабінету міністрів, традиційний перепис непотрібен.

Однак, електронний перепис населення України соціологи розкритикували. Водночас постпред ПРООН в Україні Дафіна Ґерчева зазначила, що дані такого перепису з великою часткою ймовірності, можуть бути недостовірними. За її словами, Україна поки не настільки розвинена держава щоб проводити електронний, а не традиційний перепис.

Згідно з даними електронного перепису, в Україні живуть 37 млн 289 тисяч осіб. Зокрема 5 млн 756 тисяч дітей віком від 0 до 14 років; 3 млн 584 тисяч молодих людей віком від 15 до 24 років; 16 млн 458 тисяч українців основного працездатного віку (25-54 роки) і 5 млн 243 тисяч – зрілого (55-64 роки); а також 6 млн 248 тисяч пенсіонерів старших за 65 років.

Окрім того, 4 лютого "Український центр суспільних даних" оприлюднив матеріал про нібито фальсифікацію даних "електронного перепису" населення шляхом множення даних Держстату на 0,888. Міністр Кабінету міністрів України Дмитро Дубілет фальсифікацію результатів спростовує.

Детальніше про результати пробного перепису, проведеного в кінці грудня 2019-го, а також про те, як убезпечити майбутній перепис сумнівів в її результатах, читайте в інтерв'ю Алли Котляр з директором Інституту демографії та соціальних досліджень НАН України Еллою Лібановою "Елла Лібанова: "Те, що провів Дубілет, - це просто не перепис" для ZN.UA.