Уряд підготував законопроект про держконтроль і маркування ГМО

12 жовтня 16:41

Законопроект спрямований на гармонізацію українського законодавства з європейським.

 

Кабінет міністрів на засіданні 11 жовтня затвердив законопроект про державний контроль обороту генетично-модифікованої продукції та її маркування.

Відповідно до законопроекту, державний контроль обігу ГМ-продукції, ветпрепаратів, кормів з ГМО буде здійснювати Державна служба з питань безпеки харчових продуктів та захисту споживачів України.

Законопроектом забороняється промислове виробництво та введення в обіг ГМО і ГМ-продукції до держреєстрації ГМО і ГМ-джерела. Ввезення харчових продуктів, косметичних та лікарських засобів, кормових добавок можливе лише при отриманні держреєстрації ГМ-джерела.

Харчові продукти, ветеринарні препарати, корми та кормові добавки, які мають у своєму складі ГМО, повинні маркуватися певним чином.

Продукція, яка має у складі 0,9% ГМО і більше, повинна мати на етикетці напис "Ця продукція має у складі ГМО" із зазначенням виду організму, а також інформацію про це у супровідній документації, яка додається до продукції.

Законопроект розроблений для імплементації Україною вимог Директиви №2001/18/ЄС, Регламенту (ЄС) № 1830/2003.

В 2016 році 109 лауреатів Нобелівської премії підписали звернення до Greenpeace, ООН і урядів всіх країн світу, яке закликає переглянути ставлення до генетично модифікованих організмів (ГМО).

У заяві йдеться про те, що на даний момент не зафіксовано жодного випадку шкідливого впливу ГМО. Більше того, вчені підкреслюють, що в деяких випадках генетично модифіковані продукти є більш безпечними, ніж ті, які були отримані в результаті інших засобів виробництва.