Уряд Нідерландів присудив премію "Тюльпан прав людини" адвокату кримських політв'язнів

02 грудня 15:53

Мова йде про Лілю Гемеджи, яка зокрема захищає фігурантів "справи Хізб ут-Тахрір".

 

Уряд Нідерландів вирішив нагородити премією "Тюльпан прав людини" адвокатку з анексованого Криму Лілю Гемеджи, передає "Крим.Реалії". Ліля Гемеджи захищає кримських політв'язнів, яких підконтрольний РФ уряд півострова переслідує за політичні погляди і віросповідання.

"Це премія за правозахисну діяльність і не більше. Наскільки я розумію, посольство само обрало мене. Чи був хтось, хто пропонував мою кандидатуру чи ні, я не в курсі. Хто був ініціатором висунення, також для мене залишається загадкою. Ми працюємо не заради премій та мету їх отримання, ми собі не ставимо", – повідомила сама Гемеджи.

За словами адвоката, таке рішення говорить про те, що в України є союзники "в боротьбі проти несправедливості".

"Це дуже цінно, звичайно. Я вважаю, що це не тільки моє досягнення. Це колективна премія всіх адвокатів які працюють в Криму. Це премія активістів "Кримської солідарності". Це премія всіх тих, хто піддався переслідуванню за захист прав людини", – додала Гемеджи.

Премію "Тюльпан прав людини" посол Нідерландів в Україні Йеннес Мовляв повинен вручити правозахисникам з Криму і Одеси 5 грудня, напередодні Міжнародного дня прав людини.

"Тюльпан прав людини" присуджує уряд Нідерландів. Ініціатором нагороди є нідерландське Міністерство закордонних справ. З 2008 року "Тюльпан прав людини" присуджують щорічно правозахисників і активістів, які підтримують права людини на глобальному рівні. З минулого року посольство Нідерландів в усьому світі почало вручати місцевим активістам і правозахисникам, які знаходяться в небезпеці із-за своєї роботи.

Від початку анексії українського Криму в 2014 році Росія проводить послідовну політику тиску на жителів окупованого півострова, які мають проукраїнську позицію. Їх звинувачують у "тероризмі", "екстремізм" і "готуванні диверсій", судять і відправляють відбувати незаконне покарання на територію РФ.

Генеральна Асамблея ООН у своїх резолюціях неодноразово засуджувала незаконні дії країни-окупанта і закликала її дотримуватися прав людини. 22 грудня 2018 року Генеральна Асамблея ООН прийняла нову резолюцію "Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим і місті Севастополь, Україна".

Вона стала третьою ініційованої Україною і прийнятою Генасамблеєю ООН за останні два роки. При цьому Росія не виконала жодної вимоги попередніх резолюцій, ситуація лише погіршилася. У зв'язку з чим у новій резолюції вперше окремо міститься заклик до Генерального секретаря ООН підготувати спеціальну доповідь про її виконання до наступної сесії ГА ООН.