Умеров вважає, що Україна повинна боротися не за населення, а за територію

03 листопада 16:51

600 тисяч українців у Криму насправді є росіянами або проросійськими, заявив заступник голови Меджлісу.

 

Україна зараз повинна боротися не за населення, а за територію, вважає заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умеров.

Як заявив Умеров в інтерв'ю "Цензор.НЕТ", українського населення в Криму немає, там є лише окремі українці. Заявлені за статистикою 600 тисяч українців насправді є росіянами або проросійськими.

На твердження журналіста про те, що українське і російське населення буде проти самостійного визначення кримськими татарами статусу півострова, заступник голови Меджлісу сказав наступне:

"Мова йде про те, що населення може виступити проти? Так вони вже виступили проти нас: вони здали територію України іншій державі. Вони перейшли до складу іншої держави разом з моєю землею. Якщо їм подобається Росія, вони можуть спокійно перебратися у будь-який регіон, починаючи від Далекого сходу і закінчуючи Москвою та Санкт-Петербургом. На будь-яку територію РФ. Те, що я зараз сказав, - це емоції", - зазначив Умеров.

За його словами, нинішня демографічна ситуація в Криму склалася штучно.

"Є територія. На цій території сформувався народ. Територію захопила інша держава або інший народ. У 44-му році депортували поголовно, і нинішня демографічна ситуація в Криму склалася штучно, насильно. Якщо є можливість цього позбутися, то треба позбавлятися. І Україна зараз повинна боротися (це моя думка!) не за населення, а за територію. Вона повинна повернути свою територію", - заявив Умеров.

Він також додав, що більшості населення Криму сьогодні все одно, де жити, і якщо прийдуть китайці, то вони отримають й китайські паспорти.

Нагадаємо, 25 жовтня заступники голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умеров і Ахтем Чийгоз були передані Туреччині представниками окупаційної адміністрації Криму. Увечері того ж дня Умеров і Чийгоз зустрілися з президентом країни Реджепом Тайіпом Ердоганом в Анкарі, де подякували йому за участь у їх звільненні, а також звернулися до нього з закликом допомогти десяткам інших в'язнів Кремля в окупованому Криму.

27 жовтня Ільмі Умеров і Ахтем Чийгоз прилетіли до Києва.