Уляна Супрун порадила як правильно скинути вагу

15 серпня 15:20

Насамперед потрібно звернути увагу на здоров'я.

 

Виконуюча обов'язки міністра охорони здоров'я дала кілька практичних порад про те, яким має бути процес схуднення, і навіщо для цього лікар. Так, найважливішим, говорить Супрун є вимірювання індексу маси тіла.

"Передусім, якщо індекс маси тіла понад 25, варто перевірити хвороби, що супроводжують надмірну вагу. Це - діабет 2 типу, предіабет, дисліпідемією (порушення балансу ліпопротеїнів крові), наявність серцево-судинних хвороб, в т.ч. гіпертензії, серцевої недостатності, синдрому полікістозних яєчників, апное, чоловічого гіпогонадизму (браку статевих гормонів), астми, депресії, безпліддя, остеоартриту, гастроезофагеальної рефлюксної хвороби" - пише Супрун на своїй сторінці в Фейсбуці.

Також не завадить здати аналізи. Перелік аналізів, які радить Європейський протокол з управління вагою, за посиланням.

Лікар же має вивчити сімейну історію пацієнта, його/її спосіб життя та способи схуднення, які вже були випробувані. На основі клінічного висновку, лікар має запропонувати схему схуднення: план здорового харчування, фізичної активності, побудови здорового середовища, що сприяє схудненню та підвищення освіченості щодо здорового способу життя.

Як зазначає Супрун, для запобігання або лікування супутніх захворювань ставлять за мету скинути від 5 до 15% ваги. Якщо є гормональні чи інші фізіологічні порушення - причини набору ваги, то слід усувати передусім їх.

Щодо раціону, то його мають запропонувати дієтолог чи санолог. От що мають передбачати зміни до раціону. "Зменшення споживання калорій на 500-700. В окремих випадках, під наглядом лікаря, можна зменшити сильніше".Обрання тієї дієти, що відповідає вподобанням пацієнтам. І низьковуглеводні, і низькожирові дієти співставно ефективні, проте більш гармонійно - скоротити споживання всього потроху, збільшити споживання овочів та білка, і суттєво скоротити кількість солі в їжі.

Заміна шкідливих страви на здоровіші. "Дієта - це ж не лише капуста і куряче філе без спецій. Худнути має бути приємно", - пише урядовиця.

Окрім цього, слід вирішити поведінкові проблеми, що призводять до набору ваги. В цьому допоможуть когнітивно-поведінковий терапевт, психіатр (в разі депресії чи тривожності), клінічний психолог. "Налагодження повноцінного сну, навчання управлінню стресом, контроль над тим, що і коли їсте", - пише вона.