Укргідрометцентр спростував прогнози про найсуворішу зиму за сто років

23 вересня 12:29

Західні вчені, роблячи прогнози про сувору зиму в Європі, керуються іншими методами прогнозу погоди, ніж в Україні.

 

В Україні немає передумов для суворої і дуже холодної зими за останні роки. Про це на брифінгу заявив заступник директора Укргідрометцентру Анатолій Прокопенко.

"Можливо, у деяких регіонах Європи зима буде суворою. Але це не означає, що такий прогноз можна застосувати до України. Я таких передумов не бачу", - сказав Прокопенко.

За його словами, європейські вчені, роблячи такі прогнози про майбутню зиму в Європі, найчастіше керуються іншими методами прогнозу погоди, ніж в Україні.

Нагадаємо, що деякі західні метеорологи, складаючи довгострокові прогнози погоди, прийшли до висновку, що на Європу чекає найхолодніша зима за сто років, причому морози протримаються до самого квітня.

Так, американський метеоролог Джо Бастардо заявив, що зима у Європі знову очікується сувора, бо континент накриє величезний блокуючий антициклон. Окрім того, низька сонячна активність у поєднанні з негативною північноатлантичною осциляцією (зниженням температури поверхні Атлантики) може викликати аномальні і затяжні холоди. Таке явище спостерігалося у 50-х роках 20-го століття.

З цими даними згоден німецький фахівець Домінік Юнг. Публікуючи свій прогноз, він додав, що "сам шокований від результатів, які видала його комп'ютерна модель". Окрім того, фахівці побоюються "звірячого вітру" зі сходу Росії.

Однак не всі метеорологи підтверджують похмурі очікування. Наприклад, швейцарський синоптик Йорг Качельманн назвав такі прогнози "шарлатанськими". !zn

Читайте також:

Дощова погода збережеться в Україні до кінця вересня

Директор Укргідрометцентру пообіцяв тепле літо

Гідрометцентр очікує отримати 52 млн доларів на нове обладнання