Українську молодь найбільше турбує проблема гідного заробітку

27 листопада 19:28

Питання забезпечення гідного рівня власного життя є першочерговою турботою молодих людей у віці 14-29 років в Україні. Серед головних нематеріальних цінностей – друзі, сім'я і діти.

 

Економічні питання, необхідність заробити гроші на прожиття - у центрі турбот молодих людей в Україні. Рівень доходу є ключовим пріоритетом при виборі роботи для 96% молодих українців, свідчать дані дослідження, реалізованого Центром "Нова Європа" та Фондом ім.Фрідріха Еберта спільно з компанією GfK Ukraine.

Як зазначають соціологи, саме фінансовий показник визначає, за словами учасників фокус-груп, щасливу країну - тобто таку, яка забезпечує працевлаштування, соціальний пакет, можливість заробляти. Ця позиція не дивує, враховуючи, що лише 1% респондентів зазначили, що вони мають все "для гідного рівня життя".

При виборі роботи молоді українці перш за все звертають увагу на дохід (96% вважають це важливим, з них 82% - дуже важливим), і в останню чергу - на можливість зробити щось цінне для суспільства (72% вважають це важливим, з них дуже важливим - лише 38%) та роботу з людьми (68% вважають це важливим, з них 42% - дуже важливим).

Трохи більше половини молодих українців (56%) задоволені своєю роботою, тоді як 5% незадоволені (решта обрали нейтральну оцінку або не дали відповіді).

Найбільше значення сучасна українська молодь надає таким нематеріальним цінностям, як бути вірним партнеру/партнерці та друзям, а також зберігати незалежність. Для майже 90% опитаних ці речі є важливими та дуже важливими. Високе місце у ціннісних орієнтирах молоді займає сім'я. Для 74% чоловіків, і 83% жінок шлюб є важливим і дуже важливим, однак ще важливішою є наявність дітей: для 81% чоловіків і 88% жінок.

У віковій групі 21-24 роки і 25-29 років прагнення бути багатим та мати успішну кар'єру поступається бажанню мати дітей.

Опитування проведено у липні-серпні 2017 року серед 2000 респондентів у віці 14-29 років методом особистого інтерв'ю вдома у респондента в усіх регіонах за виключенням окупованих територій. Теоретична похибка не перевищує 2,2%. Окрім кількісного опитування, в межах дослідження також було проведено 4 фокус-групи з молоддю 18-29 років у Львові, Одесі, Харкові та Чернігові.

Як свідчать дані дослідження, найменший рівень толерантності українська молодь у віці 14-29 років виявляє до наркозалежних та колишніх ув'язнених. На третьому місці за негативним ставленням - сексуальні меншини. Крім того, до мешкання по сусідству з ромами погано ставляться 56% української молоді.