Український політв'язень Шумков розповів, як Балуха вивезли з колонії в Торжку

20 серпня 13:54

Олександру Шумкову та Володимиру Балуху не дозволяли спілкуватися, хоча їх утримували в одній колонії.

 

Український політв'язень Олександр Шумков, якого Слідчий комітет РФ звинуватив в участі в "Правому секторі" та засудив до чотирьох років в'язниці, записав відеозвернення з колонії, передає "Громадське". Окрім іншого, українець розповів про те, як із колонії вивезли ще одного українського політв'язня Володимира Балуха. Відео передав адвокат Олександра Шумкова, який відвідав підзахисного в колонії.

"Шумков виглядає бадьоро, продовжує знаходиться в одиночці в БПРі (барак посиленого режиму, - ред.), крім нього і до недавнього часу Володимира Балуха, там утримуються лише так звані ісламісти з республік Північного Кавказу, кримінальних елементів в БПРі немає", - переказав Олексій Барановський слова свого підзахисного.

Він додав, що Шумков розповів йому, як нещодавно Володимира Балуха забрали "з речами на вихід". Тоді український політв'язень встиг прокричати по бараку, що його відвезли на етап з речами. Адвокат додав, що Шумкову та Балуху не дозволяли спілкуватися, хоча українці писали заяви, щоб їх поселили разом в одній камері, "тому передавати важливу інформацію доводиться таким способом".

"Вже адвокату сказав що минуло тижня забрали в невідомому напрямку Вову Балуха. Ламаємо голову, куди його повезли. Сиджу нормально, обстановка достатньо добра, навіть психологічно краща, ніж в інших загонах колонії. Хоча сиджу в одиночній камері, але йде постійне спілкування з іншими. Весь інший склад буру – це ісламісти по 205-й по 208-й, тому міжнародні відносини в бурі нормальні. По новинах чував щодо переговорів про обмін. Надій мало, але все-таки вони є", - розповів сам Олександр Шумков у зверненні.

"Всім в Україні" він передав вітання і побажав не втрачати надій на краще, якомога більше діяти самостійно, ставити цілі та реалізовувати їх.

"Ці вибори показали, що суспільство просто вимагає зміни політичних еліт. І це має стати реальним поштовхом до прогресу нашої держави. В мене накопичується все більше сил, які потрібно буде по звільненню кинути на благо і прогрес нашої держави. Цього моменту чекаю з нетерпінням. Всім вітання і привіти", - додав українець.

Адвокат зазначив, що Шумков розгорнув у колонії правозахисну діяльність.

"У нього самого ситуація стабілізувалася, скарг на умови або звернення у нього зараз немає, але він звернувся з листом до російської омбудсменки Тетяни Москалькової зі скаргами на вогкість на стінах барака, і відсутність аптечки у чергових на посту", - розповів Барановський.

За його словами, Олександр Шумков так бореться, насамперед, за поліпшення умов утримання інших ув'язнених колонії.

У лютому 2018 року російський суд засудив Олександра Шумкова до чотирьох років колонії загального режиму нібито за участь у "Правому секторі" і діях, спрямованих "проти інтересів Росії".

У серпні 2017 року російські спецслужби викрали з території України військовослужбовця Збройних сил та громадського активіста ВГО "Спілка української молоді в Україні" Олександра Шумкова. Його звинуватили в екстремізмі й відправили до слідчого ізолятору. Матері Олександра Ларисі Шумковій поштою повідомили про затримання сина у російському Брянську.

Росіяни заявили, що Шумкова нібито затримали прикордонники в пункті пропуску "Троєбортне" в Севському районі Брянської області РФ під час спроби в'їзду на російську територію.

Шумков оголошував голодування на знак солідарності з Олегом Сенцовим.