Український консул відвідав політв'язня Чирнія в російській колонії

06 грудня 23:11

Консул передав Олексієві Чирнію ліки і конверти з марками.

 

Український консул відвідав у колонії в Ростовській області РФ політв'язня Олексія Чирнія, засудженого за сфабрикованим звинуваченням у тероризмі. Російське слідство називає Чирнія "спільником" Олега Сенцова й Олександра Кольченка, передає "Радіо Свобода".

Про візит до політв'язня журналістам розповів генеральний консул України в Ростові-на-Дону Тарас Малишевський у четвер, 6 грудня. Він уточнив, що дипломати чотири місяці не могли потрапити до Чирнія до ВК-15 у місті Батайськ Ростовської області. Наприкінці серпня російська сторона заявила, що засуджений нібито є громадянином РФ, і тому візит українського консула до нього неможливий.

26 листопада консул передав Чирнію медикаменти, так як той став скаржитися на болі в області грудей. Політв'язню також привезли чергову партію конвертів і поштових марок на суму близько 2 тисяч гривень. Найближчим часом Генкосульство планує перерахувати гроші на його тюремний рахунок.

Умови тримання Чирній назвав задовільними у порівнянні з іншими пенітенціарними установами, в яких він сидів раніше. У колонії в'язень намагається багато читати. За словами генконсула, він спілкувався з політв'язнем близько півтори години.

Малишевський також розповів, що Генконсульство співпрацює з російськими правозахисниками і членами Обласної спостережної комісії, які також відвідують українських політв'язнів. Візит правозахисників до Чирнія запланований на другу половину грудня.

З початку 2018 року українським дипломатам вдалося двічі відвідати Чирнія у ВК-9 у місті Шахти Ростовської області. Він неодноразово заявляв, що в 2014 році подав заявку на відмову від громадянства РФ і російського паспорта не отримував.

Співробітники ФСБ затримали Олексія Чирнія в окупованому Криму навесні 2014 року. Його, режисера Олега Сенцова, фотографа Геннадія Афанасьєва й активіста Олександра Кольченкв звинуватили в підготовці серії терактів на півострові. Чирній і Афанасьєв пішли на "угоду зі слідством", дали свідчення проти своїх "спільників" і отримали по сім років колонії суворого режиму.

На суді Афанасьєв заявив, що дав свідчення проти Сенцова під тортурами, і відмовився від них.

Кольченко засудили до 10, а Сенцова – до 20 років колонії суворого режиму. Жоден з них провини не визнав.

У червні 2016 року Афанасьєва й іншого політв'язня Юрія Солошенко обміняли на одеських журналістів Олену Глищинську і Віталія Діденка, підозрюваних у причетності до спроби створення в Одеській області так званої "Бессарабської народної республіки".