Українським в'язням Кремля відправили 48 листів підтримки – Геращенко

28 грудня 20:00

Листи заручникам в ОРДЛО і політв'язням в окупованому Криму можна передати з допомогою ОБСЄ та Червоного Хреста.

 

Перший заступник голови Верховної Ради і представник України в Тристоронній контактній групі Ірина Геращенко повідомила, що 48 українським політв'язням і військовополоненим, яких тримають у Росії, відправлено листи підтримки.

"Ми написали і направили 48 листів підтримки нашим політв'язням і військовополоненим до в'язниць РФ. Звичайно, заручників Кремля набагато більше", - написала депутат на своїй сторінці у Facebook ввечері в п'ятницю, 28 грудня.

Вона підкреслила, що поштове відправлення можна надіслати виключно в'язням Кремля в російських СІЗО і колоніях, так як поштове повідомлення з окупованими територіями не функціонує. Тим, хто хоче передати лист українським заручникам в ОРДЛО і політв'язням в анексованому Криму, Геращенко порадила звертатися до співробітників місій ОБСЄ і Міжнародного комітету Червоного Хреста.

Віце-спікер закликала співгромадян також писати листи підтримки та оприлюднила на своїй сторінці у Facebook адреси пенітенціарних установ РФ, де тримають українських в'язнів.

"Писати потрібно російською", - зазначила політик.

Нагадаємо, 25 листопада російські прикордонники атакували і захопили два катери та рейдовий буксир Військово-морських сил Збройних сил України, що прямували з Одеси до Маріуполя. Поранення отримали кілька моряків, в полон потрапили 24 українських військовослужбовці.

Росія в порушення норм міжнародного права не визнає захоплених українців військовополоненими, підконтрольні окупантові "суди" Сімферополя та Керчі на два місяці заарештували їх за звинуваченням у нібито "незаконному перетині кордону групою осіб".

Пізніше українських моряків вивезли до Москву зараз більшість з них тримають у СІЗО "Лефортово". Поранених українських полонених перевезли до лікарні "Матроської тиші".

Усі 24 українських моряки, яких незаконно тримають у СІЗО Москви, вимагають вважати себе військовополоненими і ставитися до них згідно з нормами Женевської конвенції.

Україна вказала на незаконність захоплення кораблів і "судів" над моряками, підкресливши, що перехід у Маріуполь здійснювався згідно з нормами міжнародного права. Позицію країни поділяють західні партнери, включаючи держави "Великої сімки".

17 грудня Генасамблея ООН прийняла резолюцію, яка засуджує мілітаризацію окупованого Криму і дії РФ в акваторії Чорного і Азовського морів.

Докладніше читайте в матеріалі Олександра Чалого й Олександра Малиновського "Визволення українських військових моряків: окремі міжнародно-правові аспекти" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".