Українським фахівцям вдалося обстежити міст у Станиці Луганській

26 липня 01:20

Раніше бойовики незаконних збройних формувань створювали для українців перешкоди у вивченні ушкоджень мосту.

 

Українські фахівці з третьої спроби зуміли обстежити зруйновану частину мосту біля Станиці Луганської, 25 липня повідомила прес-служба Станично-Луганської райдержадміністрації у своєму Facebook.

"Нарешті-то нашим фахівцям вдалося обстежити міст. Третя спроба", – сказано у повідомленні.

Голова місцевої РДА Юрій Золкін розповів, що обстеження мосту проводилося близько двох годин, а фахівці змогли приступити до роботи тільки після того, як отримали погодження режиму припинення вогню від ОБСЄ.

"Переглянули все, що необхідно, зняли параметри. При цьому нас сьогодні також чекала група російського телебачення", – зазначив чиновник. Також, за його словами, з обох боків мосту чергували представники ОБСЄ.

Нагадаємо, 8 липня президент Володимир Зеленський повідомив, що будівництво мосту через лінію розмежування поблизу Станиці Луганської розпочнеться найближчим часом. На думку президента, будівництву мосту не завадить навіть саботаж з боку бойовиків російсько-окупаційних військ, тим паче, що минулого місяця тут відбулося розведення сил і засобів від лінії розмежування. "Є ідеї, як це швидко зробити протягом місяця", - казав він.

17 липня на засіданні у Мінську учасники Тристоронньої контактної групи домовилися про якнайшвидший початок демонтажу фортифікаційних бетонних споруд у районі Станиці Луганської.

Саме наявність цих споруд та небажання окупантів відходити від мосту зважають його ремонту, вважають у МінТОТ. Водночас представники НЗФ у Мінську запевняли, що прибрати споруди можна упродовж 8-10 днів.

"Лінія розмежування повинна проходити посередині мосту. Але у 2019 році, прикриваючись людьми, які переходили міст, бойовики вийшли фактично на наш берег і там побудували укріплення. Навіть штурмувати ці укріплення було неможливо, тому що це єдиний перехід у Луганській області. Це створювало великі труднощі, зокрема з ремонтом мосту... Тема ремонту мосту обговорюється вже багато років. Але для того, щоб міст почати ремонтувати, потрібно, щоб протилежна окупаційна сторона відвела війська та демонтувала укріплення", – пояснив заступник міністра з питань ТОТ Юрій Гримчак.