Українські заробітчани найчастіше стикаються з мовним бар'єром і відчуттям меншовартості

02 лютого 13:29

Майже 40% українських заробітчан не мали жодних проблем під час роботи за кордоном. В інших були проблеми.

 

Серед українських громадян, які працювали за кордоном протягом останніх п'яти років, найчастіше відзначають мовний бар'єр і відчуття меншовартості (на 27%), свідчать дані опитування Соціологічної групи "Рейтинг".

Ще 22% зазначили відсутність договору з роботодавцем, за 18% - погані житлові умови і проблеми з медичним забезпеченням. 13% заявили про безоплатну понаднормову роботу, 11% стикалися з відмовою в оплаті роботи, 8% - з дискримінацією за національною ознакою, 6% - проблеми з правоохоронцями, 2% - з рекетом і криміналом.

У той же час більше третини (38%) зазначили, що вони не мали жодних проблем під час роботи за кордоном.

Відчуття меншовартості (33%), мовний бар'єр (39%) і проблеми з медичним забезпеченням (30%) переважали як проблема серед тих, хто працював в країнах ЄС, тоді як для тих, хто працював на Росії, на першому місці - погані житлові умови (30%), потім - відсутність договору з роботодавцем (27%).

Опитування Соціологічної групи "Рейтинг" було проведено серед 436 респондентів, які працювали за кордоном протягом останніх п'яти років, методом особистого формалізованого інтерв'ю (face-to-face). Помилка репрезентативності дослідження: не більше 5%.

Нагадаємо, що за даними опитування Соціологічної групи "Рейтинг", серед українських громадян, які працювали за кордоном протягом останніх п'яти років, найбільше виїжджали на роботу до Польщі - 36%, на другому місці Росія (25%), по 5% працювали в Чехії та Німеччині, 3% - в Італії, решта - в інших країнах, в основному Західної Європи.