Українські полярники в Антарктиді відсвяткували середину зими

22 червня 09:23

Мідвінтер – одне з найважливіших свят для полярників

 

На українській антарктичній станції "Академік Вернадський" 21 червня відзначили "Мидвинтер", традиційний для полярників свято середини зими.

На станції "Академік Вернадський" обов'язковим елементом святкування стало "хрещення" у крижаній воді, після якого кожен новачок отримує відповідне посвідчення і право називатися справжнім полярником, повідомили в прес-службі Міністерства освіти і науки України.

Крім того, до свята проводять спортивні змагання - шахи, більярд, футбол, біатлон, перетягування канатів та ін вони можуть Починатися заздалегідь, але фінал зазвичай припадає на Мідвінтер.

Зимівники також роблять тематичні фігури зі снігу, готують музичні номери або міні-вистави.

Однією з головних традицій цього дня є обмін вітаннями. Полярники з різних країн вітають один одного з "серединою зими", бажають успішних досліджень і легкого шляху додому. В останні роки українські зимівники обов'язково надсилають на "велику землю" групове вітальне фото з державними символами, написами, тематичними малюнками.

1 квітня 2017 12 українських вчених-дослідників, серед яких геологи, геофізики, біологи, медики, інженери та інші фахівці вирушили на літню експедицію в Антарктику. Вони змінили на станції "Академік Вернадський" учасників 21-ї Української антарктичної експедиції, які повернулися додому в кінці квітня.