Українські науковці назвали стратегічні пріоритети на найближче майбутнє

06 листопада 17:47

Рідше всього в списку фігурують науки про людину та суспільство: психологія, політологія, історія, юриспруденція, філософія, філологія та мистецтвознавство.

 

Серед галузей науки, які, на думку науковців, повинні стати стратегічними пріоритетами для розвитку та інновацій в Україні в найближчому майбутньому, найчастіше обирали технічні науки (машинобудування, електротехніка, інформатику та інші) – 75%, свідчать дані опитування Соціологічної групи "Рейтинг".

Про медичні, фізико-математичні науки як стратегічні пріоритети заявляла половина опитаних. Біологічні, сільськогосподарські та хімічні науки – від 40% до 45%. Про військові науки такої думки дотримуються 19%; про економічні науки, державне управління, педагогічні науки – від 11% до 13%; про психологічні, політичні, історичні, юридичні, філософські, філологічні науки і мистецтвознавство – менше 10%.

При цьому 60% вважають, що в найближчому майбутньому Україна найбільше потребує інновації та винаходи в галузі медицини. По 50% дотримуються такої думки про такі галузі як енергетика і сільське господарство, 46% – електроніка, програмування, телекомунікації. Третина вважає, що інновації необхідні в авіаційній та космічній галузях, військово-промисловому комплексі, машинобудуванні, 22% – у хімічній промисловості, 18-19% – у металургії, важкої промисловості і транспорті, від 10% до 12% такої ж думки про автомобілебудування, будівництво, легку промисловість та видобуток корисних копалин.

Дослідження проведене Соціологічною групою "Рейтинг" у 35 наукових установах серед 1000 працівників наукових установ Дніпра, Києва, Львова, Одеси і Харкова. Дослідження проведено 4-30 вересня 2017 року на замовлення Громадського об'єднання "Форум українського партнерства".

За даними опитування Соціологічної групи "Рейтинг", у вересні 2017 року дві третини українських науковців (64%) негативно оцінюють розвиток науки в Україні за останні п'ять років. У той же час, найбільш оптимістичні оцінки серед науковців стосуються їх власного наукового розвитку за останні п'ять років. Про поліпшення в цьому випадку заявили 40% опитаних, про стабільність – 37%, про погіршення – лише 10%, а 13% не змогли оцінити стан власних справ.