Українські консули відвідали всіх полонених моряків, розповіли про їхній стан

28 лютого 14:04

Моряки забезпечені теплим одягом і взуттям, їм передали продуктові набори та гроші, наголошують у МЗС України.

 

Українські консули відвідали в московському СІЗО "Лефортове" усіх незаконно утримуваних військовополонених моряків, захоплених під час атаки РФ на корабельну групу ВМСУ в Керченській протоці. Стан їхнього здоров'я задовільний, повідомив директор Департаменту консульської служби МЗС України Сергій Погорельцев.

"Стан здоров'я моряків задовільний, скарг на умови тримання та застосування до них заборонених заходів вони не висловлювали, як і на заходи фізичного тиску", - наголосив Погорельцев на брифінгу в Києві у четвер, 28 лютого.

За словами дипломата, українські моряки забезпечені теплим одягом і взуттям, їм передали продуктові набори та гроші. Голова Департаменту консульської служби МЗС України також висловив упевненість в тому, що вони повернуться додому.

"Я впевнений, що моряки повернуться додому. У цьому немає жодних сумнівів, але необхідно зробити все, щоб це було реалізовано якомога раніше", - додав він.

На початку місяця, 1 і 4 лютого, консули зустрілися з пораненими Андрієм Ейдером, Андрієм Артеменком і Василем Сорокою, з 7 по 17 лютого – з іншими моряками. Подальший графік зустрічей консулів із військовополоненими українцями нині погоджується.

Раніше адвокат Микола Полозов повідомляв про те, що у тілах поранених українських моряків Андрія Ейдера, Андрія Артеменка та Василя Сороки досі залишаються осколки. Наприкінці минулого тижня Василя Сороку обстежили в цивільній лікарні Москви та призначили операцію на руці.

Зазначимо, наприкінці листопада російські спецпризначенці атакували і захопили два катери та рейдовий буксир Військово-морських сил Збройних сил України, що прямували з Одеси до Маріуполя. Поранення дістали кілька моряків, у полон потрапили 24 українських військовослужбовці.

Росія на порушення норм міжнародного права не визнає захоплених українців військовополоненими, підконтрольні окупантові "суди" Сімферополя та Керчі заарештували їх за обвинуваченням у нібито "незаконному перетині кордону групою осіб".

Підконтрольний Кремлю суд обрав їм запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Українських моряків вивезли до Москви, у СІЗО "Лефортове". Поранених після лікування у лікарні "Матроської тиші" також перевели до "Лефортового".

Україна вказала на незаконність захоплення кораблів і "судів" над моряками, наголосивши на тому, що перехід у Маріуполь здійснювався згідно з нормами міжнародного права. Позицію країни поділяють західні партнери, включно з державами "Великої сімки".

Докладніше про виклики цивілізації з боку мілітаристських режимів Росії та Китаю читайте у матеріалі Володимира Горбуліна "Зіграти без фальшу" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".