Українське кіно звільнили від ПДВ та митних зборів до 2023 року

07 листопада 14:56

Кінематографісти отримали суттєві пільги крім державних дотацій на створення фільмів.

 

Верховна Рада схвалила зміни до Податкового кодексу щодо державної підтримки кінематографа в Україні. Законопроект №3238-д підтримали 228 народних депутатів.

Згідно з законом, до 1 січня 2023 року будуть звільнені від податку на додану вартість (ПДВ) операції з постачання національних фільмів, визначених законом "Про кінематограф", а також постачання робіт та послуг з виробництва національних фільмів.

Крім того, до 1 січня 2023 року звільняються від ПДВ послуги з демонстрування, розповсюдження національних та іноземних фільмів, озвучених державною мовою на території України.

Рада також підтримала зміни до Митного кодексу щодо державної підтримки кінематографа в Україні. Законопроект №3239-д схвалили 228 народних депутатів.

Згідно з законом, до 1 січня 2023 року звільняється від мита ввезення в Україну товарів, які входять до складу національної кінематографічної спадщини, а також товарів, призначених для використання в кінематографічної діяльності. Від митних зборів, зокрема, звільнене ввезення в Україну кінокамер, кінопроекторів, апаратури для запису та відтворення звуку, телевізійні камери, цифрові камери, кіноплівки, бобін, апаратури обладнання для фото - і кінолабораторій, а також освітлювального обладнання.

23 березня Верховна Рада прийняла закон "Про державну підтримку кінематографії в Україні" з пропозиціями президента. Як наголошується в пояснювальній записці до законопроекту, запропоновані законопроектом норми повинні привести збільшення частки українських фільмів в касових зборах України з сьогоднішніх 2,5% до 25%, збільшення частки українських фільмів і серіалів в ефірі загальнонаціональних телеканалів в три рази. Також автори законопроекту розраховують на залучення іноземних виробників контенту, витрати яких на території України можуть скласти 2,5 млрд грн за найближчі п'ять років.