Українська сторона у ТКГ нагадала про готовність до ремонту мосту в Станиці Луганській

22 серпня 00:54

Україна, на відміну від російських бойовиків, виконала свою частину зобов'язань.

 

Українська сторона готова приступити до ремонтних робіт і відновлення мосту через Сіверський Донець у Станиці Луганській лише після демонтажу бойовиками російсько-окупаційних формувань своїх фортифікаційних споруд. Відповідну заяву зробили представники України в Тристоронній контактній групі в середу, 21 серпня.

"Українська сторона поінформувала представника ОБСЄ в ТКГ Мартіна Сайдіка про виконання взятих на себе зобов'язань із завершення розмінування в районі мосту в Станиці Луганській та про готовність почати ремонт переходу з першої половини дня 22 серпня 2019 року", - повідомила прессекретарка другого президента України Леоніда Кучми Дарка Оліфер на своїй сторінці в Facebook.

Українські переговорники звернули увагу на те, що демонтаж фортифікацій у Станиці Луганській має бути синхронним і дзеркальним.

"Досягнуто домовленість, що всі роботи повинні проходити в тісній координації з СММ ОБСЄ", - додала Оліфер.

Як повідомлялося, учасники ТКГ погодили початок розмінування біля мосту в Станиці Луганській, і 1 серпня піротехніки ДСНС приступили до робіт з розмінування.

26 червня українські підрозділи під контролем ОБСЄ були відведені від Станиці Луганської. 8 липня президент Володимир Зеленський повідомив про те, що будівництво мосту через лінію розмежування поблизу Станиці Луганської розпочнеться найближчим часом.

17 липня учасники ТКГ у Мінську погодили початок "літнього перемир'я" з півночі 21 липня, а також підготовку до ремонту мосту через Сіверський Донець. Можливість приступити до робіт з'явиться лише після того, як будуть демонтовані фортифікаційні споруди бойовиків російсько-окупаційних формувань.

25 липня українські фахівці в присутності ОБСЄ з третьої спроби змогли обстежити зруйновану частину мосту. Перед цим вони не могли працювати через погрози бойовиків.

16 серпня штаб Об'єднаних сил повідомив про завершення розмінування прилеглої до мосту території.