Україні зняли бар'єри для закупівлі озброєння у США — Чалий

14 жовтня 19:21

Україна зможе вперше закупити ПТРК Javelin не як військову допомогу.

 

Колишній посол України в США Валерій Чалий розповів, що Україна отримає від США чергову партію протитанкових ракетних комплексів Javelin не як військову допомогу, а в якості першої іноземної військової закупівлі. Про це він сказав в інтерв'ю LB.ua.

Експосол повідомив, що наступного року Конгрес затвердив план на найбільший за всі роки бюджет допомоги Україні, який становить понад 700 млн доларів.

" Процедура така: зараз 250 млн доларів іде по лінії Пентагону. Це – пряма допомога Україні і вона не включає закупівлю. Ви пам'ятаєте, що перша партія ПТРК Javelin надійшла нам в якості допомоги. Вона оформлювалася через фінансові механізми, проте це все ж була пряма допомога. Вона не потребувала повернення. Нинішня партія - це закупівля", - повідомив Чалий.

На його думку, Україна вийшла на той рівень довіри, коли знімаються бар'єри для закупівлі озброєння у США.

"Це іноземні військові продажі. Чому це важливо? Тому що вперше ми вийшли на рівень продажів між урядами. Це не комерційний продаж, комерційно ми вже отримували снайперські системи на 41 млн. Ми зараз вийшли на той рівень довіри, коли для нас знімаються бар'єри для закупівлі озброєння в США", - зазначив він.

Раніше повідомлялося про те, що 92% всієї військово-технічної допомоги, яку Україна отримала з 2014 року, надійшло саме з Сполучених Штатів.

З початку російської агресії в Донбасі Збройні сили України отримали від Сполучених Штатів Америки майже десять тисяч одиниць військово-технічної допомоги.

Детальніше про американську військову допомогу Україні читайте в статті Юрія Бутусова "Військова техніка США для України: політичний символізм і цілепокладання" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".