Українці назвали найбільш бажані країни для роботи, навчання чи еміграції

18 травня 13:36

Охочим виїхати за кордон запропонували вибрати одну чи декілька країн, куди вони мають намір вирушити.

 

У квітні 2018 року збираються виїхати за кордон з метою тривалого перебування 7% українців. Країна, до якої збирається найбільша частка серед охочих, це Польща (36%), свідчать дані опитування Київського міжнародного інституту соціології.

Втричі менше респондентів обрали Чехію і Німеччину: 12% і 11% відповідно. Росію назвали лише 7% опитаних, а США - 6%.

До Італії та Канади збираються виїхати з метою тривалого перебування 5% і 3% респондентів відповідно. Угорщину і Францію обрали по 2%.

Останньою країною, яка закриває десятку найпопулярніших країн, є Ізраїль (1%). Інші країни вказували не більше 1% респондентів.

Не визначились із країною переїзду 16% опитаних, а інші 6% не змогли відповісти.

Як нагадав директор КМІС Володимир Паніотто, у грудні 2017 на замовлення видання "Дзеркало тижня. Україна" інститут вже проводив дослідження щодо міграції. Дане дослідження дещо уточнює ситуацію.

"У грудні 2017 ми також задавали питання "Якби у Вас був вибір, куди їхати на заробітки за однакової зарплати, то куди б Ви поїхали в першу чергу?". Відносна більшість серед цих потенційних емігрантів називали Німеччину (14% від тих, хто готовий виїхати) і Польщу (13%). А от у квітні 2018 серед тих, хто реально планує виїхати, на першому місті Польща 36%, потім Чехія (13%) і Німеччина (11%). Це різниця між мріями, абстрактним бажанням ("якби у Вас був вибір..") і реальністю, коли такий вибір обмежений. Хотіли б до Німеччини, а більше їдуть до Польщі", - сказав він.

Детальніше про міграційні настрої громадян України на основі опитування КМІС у грудні 2017 року читайте у матеріалі Юлії Мостової і Сергія Рахманіна "Кровотеча" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) провів опитування з 3 по 20 квітня 2018 року серед 4005 респондентів по всій Україні окрім окупованих територій. Статистична похибка вибірки (з імовірністю 0,95 і за дизайн-ефекту 1,5) не перевищує: 2.3% для показників близьких до 50%, 2% - для показників близьких до 25%, 1,4% - для показників близьких до 10%, 1% - для показників близьких до 5%.