Україна звернулася до Міжнародного трибуналу щодо звільнення військовополонених моряків

16 квiтня 17:41

Українська сторона очікує рішення вже за лічені тижні.

 

Міністерство закордонних справ звернулося до Міжнародного Трибуналу з морського права щодо застосування до Росії примусових заходів для звільнення українських військовополонених моряків, яких РФ захопила минулого року в Керченській протоці, повідомив на своїй сторінці у Facebook президент України Петро Порошенко.

"Сьогодні за моїм дорученням МЗС додатково звертається до Міжнародного Трибуналу з морського права із запитом для вжиття примусових заходів до російської сторони для звільнення українських моряків", - написав Порошенко.

За його словами, українська сторона сподівається, що за лічені тижні Трибунал зобов'яже Росію звільнити військовополонених моряків і українські кораблі, а її дії буде визнано неправомірними.

У Міністерстві закордонних справ зазначили, що згідно з Конвенцією ООН з морського права ("UNCLOS") військово-морські судна та їхній персонал мають абсолютний імунітет. Це означає, що іноземні держави не можуть їх арештовувати, затримувати та піддавати судочинству.

"Захоплення Росією суден України в Чорному морі, триваюче утримання суден та членів їхніх екіпажів, а також спроба кримінального переслідування 24 українських моряків грубо порушує UNCLOS", - додали в МЗС.

У відомстві додали, що кожен додатковий день ув'язнення завдає шкоди українським морякам та є черговим посяганням на законні права України, гарантовані UNCLOS і міжнародним звичаєвим правом.

"Сьогоднішній запит про застосування тимчасових заходів спрямований на захист від серйозної та непоправної шкоди, яка буде завдана триваючим утриманням військово-морських суден України та триваючим утриманням і судовим переслідуванням її військовослужбовців", - заявили у міністерстві.

Зазначено, що наступним кроком у провадженні стане розгляд справи ITLOS на прохання України.

У свою чергу заступниця міністра закордонних справ Олена Зеркаль зазначила, що у ситуації з українськими військовополоненими моряками, можливо отримати швидке рішення Трибуналу.

"Це новий судовий процес з використанням механізму, передбаченого статтею 290 Конвенції ООН з морського права, який дає можливість у ситуаціях, які потребують невідкладного рішення, отримати швидке рішення від постійно діючого Трибуналу з морського права у Гамбурзі. Невідкладність ситуації очевидна з огляду на намір російської влади продовжити строк тримання наших моряків під вартою в Москві", - написала Зеркаль у Facebook.

Як повідомлялося, більшості утримуваних в РФ військовополоненим українським морякам провели незаконну комплексну амбулаторну психолого-психіатричну експертизу. Слідче управління ФСБ Росії призначила її в порушення третьої Женевської конвенції.

У посольстві США в Україні нагадали Кремлю про незаконністьпроведення психіатричних експертиз військовополоненим українцям. І закликали до їх негайного звільнення.

Наприкінці листопада російські спецпризначенці атакували і захопили два катери та рейдовий буксир Військово-морських сил Збройних сил України, що прямували з Одеси до Маріуполя. Поранення дістали кілька моряків, у полон потрапили 24 українських військовослужбовці.

Росія на порушення норм міжнародного права не визнає захоплених українців військовополоненими, підконтрольні окупантові "суди" Сімферополя та Керчі заарештували їх за обвинуваченням у нібито "незаконному перетині кордону групою осіб".

Підконтрольний Кремлю суд обрав їм запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Українських моряків вивезли до Москви, у СІЗО "Лефортове". Поранених після лікування у лікарні "Матроської тиші" також перевели до "Лефортового".

Україна вказала на незаконність захоплення кораблів і "судів" над моряками, наголосивши на тому, що перехід у Маріуполь здійснювався згідно з нормами міжнародного права. Позицію країни поділяють західні партнери, включно з державами "Великої сімки".

Докладніше про виклики цивілізації з боку мілітаристських режимів Росії та Китаю читайте у матеріалі Володимира Горбуліна "Зіграти без фальшу" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".