Україна втратить три мільйони працездатного населення до 2030 року — Лібанова

05 лютого 21:22

В Інституті демографії та соціальних досліджень повідомили, що цей процес незворотній.

 

Чисельність працездатного населення України у віці від 20 до 64 років до 2030 року зменшиться на три мільйони осіб. Про це розповіла директор Інституту демографії і соціальних досліджень НАН України Елла Лібанова під час круглого столу на тему: "Чи потребує українська економіка трудових мігрантів з інших країн?".

"Останній прогноз нашого інституту тільки що мені роздрукували до 2030 року. Ми взяли реальний вік, який беруть і в Євросоюзі - 20-64 роки, коли до 20 вони вчаться, а після 60 ще перше п'ятиріччя люди працюють, якщо це не важка фізична праця. Чисельність населення цього віку зменшиться з 26,9 млн до 24 млн. І це, щоб ми не робили з народжуваністю і смертністю - ця цифра вже не зміниться", - сказала Лібанова.

За прогнозами інституту, до 2031 року населення в Україні скоротиться до 39,5 млн осіб. При цьому, за словами експерта, через брак робочих кадрів роботодавці забили тривогу, підписавши меморандум, в якому першим пунктом стоїть "зупинити депопуляцію та міграцію".

"Я пояснила, що зупинити це неможливо. Але, разом з тим, якщо вже українські роботодавці, які два роки тому питання нестачі робочої сили взагалі не розглядали, занепокоїлися... Вони вважали, що це торкнеться будь-кого, але не українського бізнесу. Два роки минуло - вже порозумнішали. І те, що європейські країни одна за одною відкривають свої ринки праці для населення з третіх країн, не з Євросоюзу, вони це роблять не для нас, вони це роблять для себе. Тобто у них немає кому працювати", - сказала експерт.

Раніше у відео проекті ZN.UA "Календар" професор та науковець в області демографії, соціоекономіка і економіки праці Елла Лібанова розповіла, що необхідно зробити, щоб перейти на економічну модель з дорогою робочою силою. За її словами, роботодавцям не уникнути підвищення оплати праці, також необхідно підвищувати зарплати бюджетникам. У 2017 році 9,3 мільярда доларів переведено в Україну від заробітчан. У 2018 році розмір переказів від заробітчан перевищив 11 мільярдів доларів. На сезонні роботи за кордон, за даними Мінсоцполітики, щорічно виїжджають 9 мільйонів українців.

У короткостроковій перспективі Україна не зможе вирішити завдання повернення українських емігрантів. Детальніше про проблеми міграційної політики читайте в матеріалі Андрія Гайдуцького "Боротьба за мігрантів. Україні приготуватися" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".