Україна вимагає в Росії припинити призов кримчан до війська

21 листопада 17:33

Призов громадян України на військову службу окупантами порушує міжнародне право.

 

Україна висловила рішучий протест та закликала Росію припинити призов на військову службу громадян України, які проживають на окупованій території АР Крим і у м.Севастополь. Про це йдеться у заяві МЗС України.

"Нагадуємо, що згідно з міжнародним гуманітарним правом, державі-окупанту забороняється примушувати осіб, які перебувають під захистом, служити в її збройних або допоміжних силах, так само, як і забороняється чинити тиск і вести пропаганду на користь добровільного вступу до армії", - заявили в МЗС.

Зокрема за оприлюдненими даними Міноборони Росії, вже понад 800 жителів анексованого Криму відправлено до місць проходження військової служби. Загалом, восени 2017 року держава-окупант планує направити з окупованої території близько 2000 осіб на військову службу, у тому числі за межами Криму.

В МЗС нагадали, що в ухваленій 14 листопада 2017 року ООН проекті оновленої резолюції щодо прав людини в анексованому Криму, є заклик до Російської Федерації: "припинити практику примушування жителів Криму до служби у збройних або допоміжних силах Російської Федерації, в тому числі за допомогою тиску або пропаганди".

У МЗС зауважили, що представники українських та міжнародних правозахисних організацій неодноразово фіксували факти переслідувань окупаційною російською владою жителів Криму за відмову служити у російській армії, що є грубим порушенням РФ своїх міжнародних зобов'язань. Зокрема, такі факти наводилися у доповіді Управління Верховного комісара ООН з прав людини "Ситуація з правами людини у тимчасово окупованій Автономній Республіці Крим та місті Севастополь (Україна)", опублікованій 25 вересня 2017 року.

"МЗС України вимагає від Російської Федерації скасувати незаконне рішення про призов на військову службу на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та м.Севастополь (Україна), усунути всі спричинені ним наслідки, забезпечити неухильне дотримання своїх міжнародних зобов'язань як держави-окупанта, а також у повній мірі виконати Резолюції ГА ООН A/RES/68/262 від 27 березня 2014 року "Територіальна цілісність України" та A/RES/71/205 від 19 грудня 2016 року "Ситуація з правами людини у Автономній Республіці Крим та місті Севастополь (Україна)". – резюмували у відомстві.

Нагадаємо, що увересні ООН у своїй доповіді нагадала Росії, що відповідно до ст. 51 четвертої Женевської конвенції окупаційній державі забороняється примушувати осіб, які перебувають під захистом, служити в її збройних або допоміжних силах.

Детальніше про порушення Росією міжнародних конвенцій і українських законів читайте в статті Миколи Мирного "Чи законно Росія призиває в армію кримчан?" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".