Україна вимагатиме закрити Босфор для російських кораблів – Воронченко

29 листопада 11:41

Росіяни повинні понести відповідальність за порушення норм міжнародного права, зазначив командувач ВМС.

 

Командувач Військово-морськими силами ЗСУ Ігор Воронченко заявив про намір України просити закриття протоки Босфор для проходу російськими кораблями через агресію РФ у Керченській протоці. Під час виступу на II Міжнародній конференції з питань морської безпеки в Києві Воронченко висловив упевненість, що світ прийме рішення щодо цієї ситуації.

"Я впевнений, що світова спільнота все ж таки прийме рішення і визнає, що була здійснена агресія проти держави Україна... У зв'язку з цим і нормами конвенції Монтре, а саме п. 19-й, будемо намагатися просити закриття протоки Босфор у Турецькій Республіці, щоб росіяни знали, як порушувати норми міжнародного права", - сказав командувач ВМС.

Раніше, 25 листопада, російські прикордонники атакували і захопили два катери та рейдовий буксир Військово-морських Збройних сил України, які прямували з Одеси до Маріуполя. Поранення дістали четверо моряків, росіяни незаконно затримали 24 українських військовослужбовця.

Командування ВМС ЗСУ наголошує на тому, що про перехід повідомлялося заздалегідь, відповідно до норм міжнародного права щодо забезпечення безпеки судноплавства. У ФСБ Росії стверджують, що жодних повідомлень не отримували, і пояснюють агресію нібито "захистом держкордону".

Росія відмовилася визнати затриманих українців військовополоненими та заарештувала їх за нібито "незаконне перетинання держкордону".

Рада ЄС прийняла декларацію щодо ситуації в Азовському морі і Керченській протоці, у якій РФ закликали негайно забезпечити безперешкодний прохід суден в Азовське море, а також звільнити захоплені кораблі та їхній екіпаж.