Україна відзначає День Соборності

22 сiчня 10:43

Два роки тому Янукович розпорядився скасувати офіційне святкування Помаранчевої революції, поєднавши День Соборності з днем Свободи України.

 

Сьогодні, у вівторок 22 січня, в Україні відзначається День Соборності.

Це свято відзначається щороку в день проголошення Акту возз'єднання Української Народної Республіки й Західно-Української Народної Республіки, яке відбулося в 1919 році.

Державним святом День Соборності України було встановлено Указом Президента від 21 січня 1999 року.

30 грудня 2011 року президент України Віктор Янукович підписав указ "Про святкування в Україні деяких пам'ятних дат і професійних свят", згідно з яким 22 січня визначено як День Соборності і Свободи України, а офіційне святкування річниці Помаранчевої революції скасовано.

Урочистий Акт возз'єднання Західно-Української Народної Республіки і Української Народної Республіки в єдину соборну Українську державу проголосила директорія УНР 22 січня 1919 року на Софійській площі у Києві.

Західно-Українська Народна Республіка була проголошена 1 листопада 1918 року масовим виступом української інтелігенції та військових в Галичині, яка перебувала у складі Австро–Угорської імперії. Столицею ЗУНР спочатку був Львів, потім Тернопіль, а з січня 1919 року - Станіслав (в даний час - Івано-Франківськ).

Сьогодні по всій Україні пройдуть урочистості, присвячені Дню Соборності України.