Україна та США підписали меморандум про пошук зниклих безвісти

06 серпня 09:13

Мова йде про загиблих та зниклих безвісти під час Другої світової війни американців.

 

Україна та Сполучені Штати підписали меморандум про пошук останків американських військових, які загинули або зникли безвісти під час Другої світової війни, та повернення їх додому, повідомила у Facebook пресслужба українського посольства у США. Документ також передбачає обмін досвідом щодо пошуку українських військових в результаті російської агресії.

"У Посольстві України в США відбулася церемонія підписання Меморандуму про порозуміння між Міністерством оборони України та Агенцією з питань пошуку військовополонених та зниклих безвісти Міністерства оборони США", - йдеться у повідомленні.

У церемонії підписання взяли участь посол України Валерій Чалий та директор Агенції Келлі МакКіг.

"Меморандум є результатом дворічної роботи посольства України в США спільно з американськими партнерами у підготовці необхідної нормативно-правової бази, яка дозволяє пошук на території України та повернення в США останків загиблих та зниклих безвісти під час Другої світової війни американських військовослужбовців", - додали у посольстві.

Це вже третій Меморандум про порозуміння із вказаного питання, який уклали центральними органи виконавчої влади України та Міністерство оборони США. Попередні такі меморандуми уклали Служба безпеки України та Міністерством у справах ветеранів.

"Крім того, Меморандум передбачає обмін досвідом з американською стороною щодо особливостей пошуку військовослужбовців Збройних сил України та інших силових структур, які зникли безвісти чи попали в полон під час триваючої збройної агресії Росії проти України", - додали в українському посольстві.

Як повідомлялося, учасники гуманітарної підгрупи ТКГ обговорили списки утримуваних осіб та зобов'язалася узгодити найближчим часом алгоритм ідентифікації останків та обміну ними.

З початку бойових дій в Донецькій і Луганській областях були звільнені понад 3200 осіб, яких бойовики російсько-окупаційних формувань тримали в заручниках.

Останній масштабний обмін утримуваними особами відбувся 27 грудня 2017 року на КПВВ "Майорське". З полону угруповань ОРДЛО були звільнені 73 українці в обмін на 233 бойовиків,

За даними СБУ, на окупованій Росією території Донбасу тримають у заручниках понад 100 українських військовослужбовців і цивільних осіб, Крім того, десятки українських громадян незаконно тримаються на території Росії. Понад 400 українців вважаються зниклими безвісти.