Україна створила власний діагностичний тест на коронавірус — джерело

11 лютого 23:09

Українські вчені створили 300 тестів для виявлення коронавірусу.

 

В Україні лабораторія Інституту молекулярної біології і генетики НАН України та Лабораторії епігенетики створили вітчизняний тест для виявлення уханьського коронавірусу. Про це повідомив ZN.UA високопосадовець в МОЗ.

За його словами, обидві лабораторії, які працювали над створенням вітчизняних тестів, впоралися зі своїм завданням, зробили це різними шляхами і, практично, одночасно. На сьогоднішній день створені вже понад 300 тестів.

Специфічність розробок підтверджена пиптидною послідовністю вірусу - його "відбитком пальця", який являє собою ланцюжок кількох десятків нуклеотидів, властивих даному коронавірусу. Передбачається, що щодня несерійне виробництво додаватиме в арсенал медиків до 200 тестів.

На створення тесту українським медикам і вченим знадобилося трохи менше трьох тижнів. Ланцюжок РНК вірусу китайці надали всім країнам 20 січня, про що на своїй прес-конференції заявив секретар РНБО Олексій Данилов.

Раніше ВООЗ надала Україні тест-системи для виявлення коронавірусу. Однак їх кількості достатньо для виявлення 25-30 випадків. Детальніше про коронавірус читайте в матеріалі Лідії Суржик "Академік Володимир Широбоков: "Мікроби не прощають легковажності".