Україна сповзає до виснажуючих систем — експерт

13 сiчня 18:16

Екстрактивні економічні інститути блокують мотивацію населення до підприємництва, інвестицій та інновацій.

 

Якщо реальна влада сконцентрована в одних руках або в руках вузької групи осіб і нічим не обмежена, то такі політичні інститути по термінології Дарона Аджемоглу і Джеймса Робінсона, отримали назву extractive political institutions - виснажуючих (або екстрактивних) політичних інститутів.

Про це у своїй статті для DT.UA пише Тетяна Унковська, професор кафедри банківської справи КНЕУ ім. Вадима Гетьмана, доктор економічних наук. Автор зазначає, що вони найчастіше ведуть до пристосування економічного устрою суспільства під цілі збагачення вузької групи владних еліт за рахунок всіх інших і необмеженого зміцнення їх влади на базі отриманих економічних переваг.

Для таких політичних систем характерні відповідні extractive economic institutions - виснажуючі (або екстрактивні) економічні інститути:

- домінуючі монополії у всіх сферах економіки, що належать до вузької правлячої еліти та їх наближеним;

- високі вхідні бар'єри на прибуткові ринки і жорстке обмеження конкуренції різними методами, аж до кримінальних;

- порушення прав власності рядових членів суспільства;

- опір правлячих кіл інновацій, так як вони порушують статус-кво владної еліти, і внаслідок цього - консервація економічної стагнації;

- розвиток системної та всепроникної корупції.

Екстрактивні економічні інститути блокують мотивацію населення до підприємництва, інвестицій та інновацій - основного двигуна стійкого зростання і поліпшення якості життя всього суспільства. Це веде до занурення суспільства в стан бідності і відсталості, а також до зростання мотивації місцевого населення до від'їзду з країни і пошуку роботи за кордоном.

Детальніше про погіршення економічної ситуації читайте у матеріалі Тетяни Унковської "Україна. Шлях до рабства" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".