Україна припинила транзит російської нафти через нафтопровід "Дружба"

26 квiтня 03:10

"Укртранснафта" припинила транзит російської нафти через відмову приймати її операторами НГТС Словаччини та Угорщини.

 

Акціонерна компанія "Укртранснафта" у четвер, 25 квітня, тимчасово припинила транзит нафти з Росії по ділянці "Мозир-Броди" нафтопроводу "Дружба", повідомила прес-служба компанії на своїй сторінці у Facebook.

"Таке рішення компанія, зокрема, прийняла керуючись угодою про надання послуг з транспортування нафти територією України. Згідно з умовами цього договору, "Укртранснафта" має право зупинити прийом російської нафти, якщо сировина не відповідає якісним показникам. Всі матеріальні збитки покладаються на сторону, яка не дотримала виконання своїх обов'язків", – йдеться в повідомленні.

У компанії відзначили, що "Укртранснафта", як український оператор нафтогазотранспортної системи, змушена прийняти таке рішення через відмову приймати російську неякісну нафту з підвищеним вмістом хлорорганіки на приймально-здавальній ділянці "Будковце" (Словаччина) і через відсутність вільних резервуарів на приймально-здавальній ділянці нафти "Фенешлітке" (Угорщина).

Раніше концерн "Белнефтехим" тимчасово обмежив експортні поставки нафтопродуктів із Росії до інших країн через низьку якість російської нафти. З початком поставок "чистої" нафти транзит російської нафти через Білорусь було частково відновлено.

Нагадаємо, 22 квітня, на білоруському "Мозирському нафтопереробному заводі" сталася поломка через неякісну російську нафту з підвищеним вмістом хлоридів.

У той самий день білоруський концерн "Белнефтехим" тимчасово обмежив експортні поставки нафтопродуктів з Росії до інших країн. 25 квітня Польща зупинила транзит неякісної російської нафти ділянкою нафтопроводу "Дружба" через ризик виникнення серйозної промислової аварії.