Україна піднялася в рейтингу миролюбних країн

12 червня 12:48

Росія опинилася між Пакистаном та Конго.

 

Цього року Україна піднялася зі 152 на 150 місце у Глобальному індексі миролюбності, який оприлюднив Інститут економіки й миру. Всього в рейтингу 163 країни. Як зазначили в інституті, найбільше зростання миролюбності зафіксували в Східній Європі і Євразії, де "кількість смертей від конфлікту скоротилося через деескалацію насильства в Україні".

Перше місце в рейтингу миролюбності зайняла Ісландія, яка лідирує останні 11 років. Також до першою п'ятірки мирних країн увійшли Нова Зеландія, Португалія, Австрія та Данія. Україна зайняла 150 позицію рейтингу та розташувалася між Північною Кореєю та Суданом. Росія за миролюбністю на 154 місці між Пакистаном та Конго.

Останнім у переліку країн виявився Афганістан. Минулого року на 163 місці була Сирія, яка зараз піднялася на одну позицію. Поряд з цими країнами розташувалися Південний Судан, Ємен та Ірак.

Зазначено, що за останні п'ять років ситуація в світі стала більш мирною. Однак за останні 10 років ситуація з миролюбністью навпаки погіршилася через конфлікти на Близькому Сході, зростання тероризму, збільшення кількості біженців та інші фактори.

Індекс миролюбності визначають за 23-ма критеріями, які включають внутрішні і зовнішні конфлікти, військові витрати, тероризм, вбивства та інші рівні злочинності.

Як повідомлялося, підрозділ ООН з пошуку рішень для стабільного розвитку опублікував щорічний рейтинг найщасливіших країн світу (World Happiness Report 2019). Рейтинг вдруге підряд очолила Фінляндія. На другому місці - Данія, на третьому - Норвегія. До п'ятірки найщасливіших країн також потрапили Ісландія та Нідерланди. Останнє, 156-е місце займає Південний Судан. Україна посіла 133 місце.