Україна перевірить походження вугілля на затонулому в Чорному морі судні – Клімкін

09 сiчня 15:33

Росія не вперше намагається постачати в Європу і Туреччину вугілля з ОРДЛО, змішуючи його зі своїм.

 

Україна перевірить походження вугілля на затонулому в Чорному морі вантажному судні VOLGO-BALT 214, повідомляє "УНН" із посиланням на міністра закордонних справ України Павла Клімкіна. З 11-х українців на борту четверо загинули.

"Щодо походження вугілля - ми це перевіряємо. Ми знаємо про російські спроби змішувати вугілля з окупованих територій і російське, і вивозити, при цьому не лише в Туреччину", - зазначив він.

За словами міністра, у цьому й не лише цьому питанні Україна співпрацює з партнерами, оскільки "є обґрунтовані підозри, що були спроби вивозити це вугілля не лише в Туреччину".

Голова МЗС України особливо наголосив на принциповості питання, і додав, що вже мав розмову з партнерами України в Європейському Союзі.

"У нас є інформація, що були російські спроби вивозити таке міксоване, змішане вугілля і в деякі європейські країни", - пояснив дипломат.

Однак, за його словами, українське посольство разом із зарубіжними партнерами наразі намагається надавати всю можливу допомогу потерпілим морякам. Їх повернення на батьківщину залежатиме від їхнього стану, зауважив він.

Нагадаємо, 7 січня біля берегів Туреччини затонуло вантажне судно VOLGO-BALT 214, 11 з 13 членів екіпажу якого – громадяни України. Унаслідок аварії загинули шестеро осіб, зокрема четверо українців. На момент аварії судно з вугіллям на борту перебувало в 130 кілометрах від турецького порту Самсун.

Напередодні, окрім нещодавно ідентифікованих тіл, на поверхню дістали ще одного моряка. Він також виявився громадянином України.

У Міністерстві з питань тимчасово окупованих територій України і внутрішньо переміщених осіб повідомили про те, що судно везло у Самсун вугілля з російського порту Азов. Цей порт використовується росіянами, зокрема, і для експорту вугілля, незаконно видобутого на тимчасово окупованій території України.