Україна направила РФ 13 пропозицій по обміну, але відповіді не отримала - Єльченко

13 лютого 12:22

Володимир Єльченко заявив, що таким чином РФ демонструє небажання робити щось для повернення своїх громадян додому.

 

Україна направила Росії 13 пропозицій щодо обміну українських в'язнів, яких утримують в РФ і на окупованих територіях, на громадян РФ, яких засудили в Українській державі за злочини проти суверенітету і цілісності країни, заявив посол України при ООН Володимир Єльченко. Однак Росія жодного разу не відповіла.

"Україна направила 13 пропозицій з обміну українськими в'язнями в Росії і на окупованих територіях на громадян Росії, яких засудили в Українській державі за злочини проти територіальної цілісності і суверенітету. Немає відповіді. Ми піклуємося про наших людей. І Росія посилає всім своїм солдатам чіткий сигнал, що ми не будемо нічого робити, щоб ви повернулися додому", - процитувала Ельченка прес-служба представництва України при ООН в Twitter.

Як повідомлялося, українська сторона двічі за січень зверталася до модераторів ОБСЄ з вимогою провести спільне засідання Тристоронньої контактної групи (ТКГ) і гуманітарної підгрупи з передачі росіян в обмін на українських політв'язнів Кремля. Однак представник РФ Борис Гризлов відмовився від цієї ініціативи.

Раніше уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова повідомила про те, що понад 80 громадян України утримуються в російських в'язницях через свої політичні погляди. Серед них, зокрема Олег Сенцов, Станіслав Клих, Павло Гриб, Роман Сущенко, Казім Аметов, Асан Чапух, Бекір Дегерменджи, Ремзі Меметов, Нурі Прімов та інші.