Україна мусить терміново змінити концепцію інформаційної безпеки - думка

14 серпня 10:30

Якщо сьогодні не вжити необхідні контрдії, спрямовані на масову просвітницьку роботу з населенням країни, "дозріють" нові плоди інформаційної війни.

 

Перед Україною стоїть важливе завдання: терміново змінити концепцію інформаційної безпеки. Відставання в інформаційно-психологічній війні від сусідньої країни-агресора - один з найбільш проблематичних проломів в обороні нашої держави.

Про це пише в своїй статті для DT.UA Наталія Колотій.

Читайте також: Російські ЗМІ біля Дебальцевого зняли постановочний сюжет, як їх "обстрілюють сили АТО" – розвідка

"По-перше, інформаційна війна ведеться завжди, просто на це явище ніхто не звертав особливої уваги, доки не почалися воєнні дії на території України. По-друге, головна мета психологічної війни - свідомість пересічних громадян України. Донбас, Крим - плоди саме інформаційно-психологічної війни. По-третє, якщо сьогодні не вжити необхідних контрдій, спрямованих на масову просвітницьку роботу з населенням країни, "дозріють" наступні плоди цієї війни: депресивне суспільство, рабська свідомість, повне нерозуміння процесів, що відбуваються на рівні держави, апатія, агресія, недовіра до всіх і до всього", - йдеться в статті.

Вона зазначає, що немає чітко сформованих політико-правових механізмів державного управління інформаційно-психологічною безпекою України.

Крім того, не сформульована концепція ролі України у світовій інформаційній війні, вона навіть не обговорюється на державному рівні.

Колотій підкреслює, що і документів про засади участі України в інформаційній війні країна не розробляла. Тоді як світове співтовариство консолідується в протистоянні російській агресії.

Також немає комплексної програми захисту населення країни від деструктивних впливів інформаційної війни, масової просвіти населення, включаючи дітей шкільного віку, студентської молоді, пенсіонерів.

"На 2015 р. Російська Федерація посідала перше місце у світі за державними витратами на пропаганду. Сумарна держпідтримка проурядових ЗМІ в Росії сягнула 48,65 млрд рублів на рік (1,6 млрд дол.) Цифра підтримки українських ЗМІ у контрпропаганді конкретно не визначена. У багатьох вишах Росії для студентів ведуться курси з інформаційної, психологічної безпеки, кібербезпеки тощо. В Україні лише в Національному університеті ім. Т. Шевченка на факультеті журналістики запроваджено курс "Інформаційні війни". У деяких школах Росії читають спецкурс для учнів 11 класу "Інформаційна війна" з кіберзлочинами, кіберекстремізмом і кібертероризмом". У школах України немає навіть натяку на таку роботу", - йдеться в статті.

Нагадаємо, Європарламент розгляне доповідь про загрозу російської пропаганди. Нарикінці травня посол США в Україні Джеффрі Пайетт закликав українські медіа відмовитися від "спокуси" використання інструментів пропаганди в боротьбі з дезінформацією російських ЗМІ. За його словами, найкращим засобом боротьби з російською пропагандою є донесення правди. "Великою помилкою буде грати в ту ж гру, що й Росія: використовувати інформацію, як гнучкий товар", – заявив він.

Детальніше про інформаційну війну читайте у статті Наталії Колотій "Ляльководи свідомості" у свіжому випуску тижневика "Дзеркало тижня. Україна".