Україна ініціює переговори зі США щодо закупівлі Javelin

21 березня 01:32

У США повідомили, що переговори про продаж ракетних комплексів не ведуться.

 

Президент Петро Порошенко доручив міністру оборони Степану Полтораку прискорити переговори щодо закупівлі у США нової партії протитанкових ракетних комплексів Javelin. Про це Порошенко розпорядився під час поїздки в Хмельницьку область, повідомляє прес-служба глави держави.

"Вірю, що турецькі бойові дрони, американські Джавеліни, інші позиції, які постачають нам наші партнери, вітчизняні вироби оборонно-промислового комплексу значно підвищать ціну грубої агресії Кремля проти України. Доручаю, пане міністр, прискорити переговори про закупівлі нових комплексів Javelin у наших американських партнерів", – сказав Порошенко, звертаючись до Полторака.

Між тим в Пентагоні повідомили, що поки не укладали нових угод з Україною про придбання додаткової партії протитанкових ракетних комплексів Javelin.

Коментуючи потенційну операцію з продажу США Україні додаткових систем Javelin, представник Пентагону пообіцяв повідомити в разі досягнення таких домовленостей.

"Ми продовжуємо оцінювати конкретні потреби українських Збройних сил у співпраці з урядом України і нашими партнерами в рамках процесу створення об'єднаного Багатонаціонального координаційного комітету", – заявили в управлінні зі зв'язків з громадськістю Канцелярії міністра оборони США, передає УНН.

На початку березня минулого року Державний департамент США схвалив передачу Україні 37 протитанкових комплексів Javelin і 210 ракет до них на 47 млн доларів. Повідомлялося про те, що поставки американських ПТРК в Україну забезпечені на умовах, що оборонне озброєння не буде використовуватися на лінії зіткнення в зоні бойових дій в Донбасі.

Детальніше про американську військову допомогу Україні читайте в статті Юрія Бутусова "Військова техніка США для України: політичний символізм і цілепокладання" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".