Україна готова обміняти 23 росіян на українських політв'язнів у РФ – Геращенко

04 квiтня 18:38

Російська сторона ще не відповіла на пропозицію.

 

Офіційний Київ готовий передати РФ понад 20 російських громадян, засуджених в Україні за злочини проти державного суверенітету та територіальної цілісності в обмін на звільнення українців, яких незаконно отримують у Росії.

"Під час засідання гуманітарної підгрупи Тристоронньої контактної групи у Минську украинская сторона висловила позицію про готовність передати РФ 23 росіян, які перебувають в українських в'язницях за злочини проти суверенітету і територіальної цілісності України, за злочини, пов'язані з війною, в обмін на український політв'язнів, котрі утримуються у в'язницях РФ. Скажу так: ми очікуємо на реакцію та відповідь російської сторони на ці ініціативи", - повідомила перший заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко на своїй сторінці у Facebook у середу ввечері, 4 квітня.

За словами віце-спікера, заради звільнення українських громадян, яких тримають у РФ і на окупованих територіях, Київ готовий "до найширшого здорового компромісу, за винятком таких неприйнятних позицій, як звільнення "беркутівців" і т. д".

Нагадаємо, що 27 грудня на КПВВ "Майорське" у районі Горлівки Донецької області відбувся обмін утримуваними особами. Внаслідок обміну з полону угруповань ОРДЛО були звільнені 73 українці в обмін на 233 бойовики, засуджених і помилуваних Україні.