Україна готова брати участь у проекті Румунії щодо створення Чорноморської флотилії

21 квiтня 13:00

Порошенко вирушив з візитом до Бухареста. Президенти двох країн обговорюють військові і комерційні питання.

 

Україна залюбки приєднається до ініціативи Румунії створити Чорноморську флотилію для стримування Росії, повідомив президент Петро Порошенко.

"Ми обговорили питання безпеки в Чорноморському регіоні у зв'язку з мілітаризацією Росією Криму... Хотіли б запропонувати нові підходи для забезпечення безпеки. Ми розглядаємо загальну ініціативу створення Чорноморської флотилії під керівництвом НАТО, яка має на меті посилення присутності Альянсу для зміцнення безпеки на Чорному морі. Україна з задоволенням приєднатися до флотилії", - заявив Порошенко в ході спільної з президентом Румунії Клаусом Йоганнісом прес-конференції в Бухаресті.

У лютому повідомлялося, що Бухарест для стримування агресії Росії працює над стратегічним планом, який передбачає створення нової військово-морського угруповання НАТО в Чорноморському басейні.

Цей проект, який Міністерство оборони Румунії винесе на обговорення партнерів по НАТО найближчим часом, є одним з пріоритетів країни в 2016 році.

Увійти до складу нового військово-морського угруповання, який Бухарест планує створити в Чорноморському регіоні, можуть окрім ВМС Румунії, Болгарії і Туреччини, також військові кораблі США, Німеччини та Італії. Не виключається й співпраця з ВМФ Грузії та України, враховуючи те, що вони неодноразово брали участь у військово-морських навчаннях НАТО в акваторії Чорного моря.