Україна буде вимагати зменшити кількість росіян у спостережній групі ОБСЄ в Донбасі

27 листопада 16:19

Поведінка "необачного" спостерігача викликала гостру реакцію.

 

Після інциденту з "необачним" спостерігачем СММ ОБСЄ українська делегація планує підняти питання зменшення кількості росіян у складі Спеціальної моніторингової місії під час засідання Тристоронньої контактної групи в Мінську. Про це заявила перший віце-спікер Верховної Ради, представник України в гуманітарній підгрупі ТКГ Ірина Геращенко.

"Українська сторона на ТКГ в Мінську, звичайно, в черговий раз зверне увагу на "необачного" спостерігача. Україна неодноразово звертала увагу на склад місії, наполягаючи на зменшенні там росіян. І ми будемо твердо стояти на позиції, що росіян взагалі не може бути у миротворчій місії ООН", - написала вона в Facebook, коментуючи ситуацію, коли спостерігач ОБСЄ тепло привітав бойовика "ЛНР", а на прощання віддав йому честь.

Геращенко заявила, що поведінка спостерігача, який, "як із рідними, вітався з бойовиками", "ніяка не помилка, а позиція цього спостерігача". Вона додала, що іноді навіть координатори ОБСЄ "займають дивні позиції".

"Наприклад, координатор ОБСЄ в гуманітарній групі Тоні Фріш відмовився відвідати в Старобільському СІЗО росіянина Агеєва, заявивши, "що це було б політичне, а не гуманітарне відвідування", - навела вона приклад.

Геращенко зазначила, що місія СММ ОБСЄ робить важливу, непросту, небезпечну роботу, але немає сенсу закривати очі на факти порушень етики та принципів незалежного спостереження.

Зазначимо, що наступне засідання тристоронньої контактної групи відбудеться в Мінську 29 листопада.

Нагадаємо, що раніше в мережі опублікували відео, на якому видно, як представник СММ ОБСЄ обіймається і люб'язно вітається з чоловіком у цивільному, який перебував на боці бойовиків. "А, любий!" – сказав член СММ російською мовою, у відповідь пролунало: "Привіт!". Пізніше, на прощання, спостерігач віддав честь командиру сепаратистів. Ці епізоди викликали обурення української сторони.

У відповідь СММ ОБСЄ зазначила, що цей спостерігач привітався з членом організації, що займається ексгумацією, передачею тіл і обміном полонених (затриманих), а з приводу його поведінки ведеться внутрішня робота.