Учасниці бандформування "Оплот" дали вісім років колонії

14 червня 18:17

Суд виніс заочний вирок жінці-стрілку, яка брала участь у боях проти ЗСУ.

 

Приазовський районний суд Запорізької області заочно засудив учасницю незаконного збройного формування (НЗФ) "Оплот" до восьми років позбавлення волі, повідомляє прес-служба Генеральної прокуратури України. Засуджена брала участь у бойових діях на сході України на боці терористичного угруповання "ДНР".

Суд визнав жінку-бойовика винною у скоєнні злочину, передбаченого ч.1 статті 258-3 Кримінального кодексу України (участь у терористичній організації).

У липні 2014 року вона вступила до лав "Оплоту", пройшла військову підготовку та підготовку з поводження із стрілецькою зброєю, і обійняла "посаду" стрілка. Чергувала на "об'єктах" у смт Розсипне (Донецька область) та чинила збройний опір військовослужбовцям Збройних сил України.

У жовтні-листопаді того ж року вона виявляла на території Волновахи та Маріуполя місця дислокації військових і техніки сил АТО (нині операція Об'єднаних сил – ред.).

У жовтні 2016 року співробітники СБУ затримали в аеропорту "Бориспіль" громадянина Бразилії. Слідство встановило, що іноземець з вересня 2014 року по травень 2015 року перебував у лавах батальйону "Вікінг" 1-ї бригади терористичного угруповання "ДНР".

У січні 2017 року Печерський суд Києва засудив Рафаеля Лусваргі до 13 років позбавлення волі. Іноземця визнали винним у скоєнні злочинів, передбачених ч. 1 статті 258-3 (створення терористичної організації) і ч. 2 статті 260 (створення незаконних збройних формувань) КК України.

У серпні 2017 року Апеляційний суд Києва задовольнив скаргу захисту бойовика та скасував вирок суду першої інстанції. У грудні того ж року Лусваргі звільнили з-під варти, обравши йому запобіжний захід у вигляді особистого зобов'язання. У лютому його термін сплинув. Вийшовши з СІЗО, Лусваргі оселився у Свято-Покровському Голосіївському чоловічому монастирі УПЦ МП у Києві.

7 травня 2018 року Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області знову взяв бразильця під варту, його посадили на 60 діб.