УАПЦ попросилася під крило Константинопольського патріархату

11 липня 17:51

Вірними Української автокефальної православної церкви є близько 2% православних. Церква претендує на права Української церкви.

 

Архієрейський собор Української автокефальної православної церкви (УАПЦ) звернувся до вселенського патріарха Варфоломія І щодо входження до Константинопольського патріархату.

Як повідомляється на сайті УАПЦ, було ухвалено "звернення до всесвятійшого вселенського патріарха Варфоломія І про унормування канонічного статусу Української автокефальної православної церкви на міжцерковному рівні та входження УАПЦ до повноти Константинопольської Матері-Церкви на правах Української церкви до 1686 року".

Собор також підтримав звернення Верховної Ради до Варфоломія щодо автокефалії Православній церкві.

16 червня Верховна Рада звернулася до вселенського патріарха Варфоломія з проханням про надання автокефалії Православній церкві в Україні. Рада просить патріарха визнати недійсним томос 1686 року про перепідпорядкування Київської митрополії Москві, оскільки він був прийнятий з порушенням священних канонів Православної церкви.

Також Варфоломія закликають взяти активну участь у подоланні наслідків церковного поділу шляхом скликання під егідою Вселенського патріархату Всеукраїнського об'єднавчого собору, який би вирішив усі спірні питання і об'єднав українське православ'я.

За даними опитування Центру Разумкова, вважають себе вірними Української автокефальної православної церкви 1,8% православних віруючих в Україні.