У зоні ООС побільшало ворожих обстрілів, поранені п'ятеро українських військових

04 липня 08:46

Окупанти Донбасу гатили з артилерії, мінометів, зенітних установок, бронетехніки і піхотного озброєння.

 

Російсько-терористичні війська упродовж минулої доби, 3 липня, 29 разів обстріляли позиції українських військових в Донбасі із заборонених Мінськими домовленостями артилерійських систем і важких мінометів (13 разів), зенітних установок, озброєння БМП і піхотного озброєння.

У смузі дій ОТУ "Схід" окупанти обстріляли українські укріплення 13 разів. По захисниках Авдіївки (двічі) гатили з мінометів калібру 120 мм, гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів і стрілецької зброї, Мар'їнки (два рази) – з 82-мм мінометів і кулеметів великого калібру.

Позиції Об'єднаних сил у районі Лебединського (двічі) та Новогригорівки потрапляли під вогонь зі станкових протитанкових гранатометів, Красногорівки – з великокаліберних кулеметів.

У районі відповідальності ОТУ "Північ" бойовики обстріляли опорні пункти ЗСУ 16 разів.

Поблизу Зайцевого (п'ять разів) та Новгородського (двічі) – з артилерійських систем калібру 122 мм і мінометів калібру 120 та 82 мм. У першому випадку гатили також з гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів і стрілецької зброї , у другому – з автоматичних гранатометів і кулеметів великого калібру.

З 82-мм мінометів, автоматичних гранатометів і великокаліберних кулеметів бойовики обстрілювали українські укріплення неподалік Попасної та Південного (двічі), у першому випадку застосовували для обстрілу й стрілецьку зброю.

Під вогнем з мінометів 82-го калібру, озброєння БМП, зенітних установок, гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів і стрілецької зброї тричі опинялись позиції захисників Новолуганського. З озброєння БМП, гранатометів різних систем, кулеметів великого калібру і стрілецької зброї – Кримського.

Опорні пункти ЗСУ й районі Травневого та Майорського терористи обстрілювали з гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів і стрілецької зброї

Бійці Об'єднаних сил не залишили ворожі обстріли без адекватної відповіді з озброєння, що не суперечить Мінським домовленостям. Військовослужбовці продовжують надійно контролювати противника на лінії зіткнення, дотримуючись при цьому умов припинення вогню.

Вночі 4 липня бандформування вісім разів обстріляли позиції українських військових. Неподалік Новгородського та Луганського - з мінометів калібру 120 мм, Кримського – з мінометів 82-го калібру.

Оборонців Новотошківського окупанти тричі накривали вогнем зі 122-мм артсистем, мінометів калібру 120 і 82 мм та станкового протитанкового гранатомету. Опитне опинялося під ворожим вогнем з підствольних гранатометів і великокаліберних кулеметів, Лебединського – з кулеметів великого калібру.

За даними Головного управління розвідки Міністерства оборони України, унаслідок бойових дій в Донбасі одного окупанта знищено, ще сімох поранено.

Нагадаємо, 2 липня Тристороння контактна група (ТКГ) на засіданні у Мінську не змогла узгодити чергове "хлібне перемир'я" в Донбасі. У квітні російська сторона в ТКГ двічі відмовлялася погоджувати ініційоване Україною "великоднє перемир'я", запровадження "хлібного" зривається вже вдруге.

Попереднє "весняне перемир'я" (з опівночі 8 березня) стало вже 19-м від початку війни в Донбасі, воно, як і всі інші, у перший же день було порушено бойовиками.

26 червня українські підрозділи під контролем ОБСЄ були відведені від Станиці Луганської. Переговори щодо розведення сил і засобів поблизу Станиці Луганській почалися ще в 2016 році, однак розпочати процес заважали регулярні обстріли бойовиків "ЛНР".

6 травня новим командувачем ООС призначено генерал-лейтенанта Олександра Сирського. У межах ротації керівництва операції, він змінив на посаді генерал-лейтенанта Сергія Наєва. Офіційно антитерористичну операцію (АТО) на сході України було завершено 30 квітня 2018 року, натомість розпочато операцію ОС.